błąd względny i bezwzględny

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
justynalop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 lut 2012, o 18:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

błąd względny i bezwzględny

Post autor: justynalop »

mam problem zkilkoma zadaniami:
1.błąd względny liczby przybliżonej a=78344 równa sie 0,1%. wyznaczyć ilość dokładnych liczb znaczących.
2.zaokrąglić liczbę a=31,8984 obarczoną błędem bezwzględnym równym 0,0015 do cyfr dokładnych i obliczyć błąd bezwzględny liczby zaokrąglonej.
3.boki prostokąta a=12m35cm i b=91cm zmierzono z dokładnością 1cm. obliczyć błąd względny każdego z tych pomiarów.
4.liczba a=1,1584 ma błąd bezwzględny równy 0,091. zaokrąglic liczbę do 0,1. wyznaczyć błąd bezwzględny liczby zaokrąglonej.

bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniutych zadan, bo nie wiem jak sie za nie zabrac.
ODPOWIEDZ