Potrzebuje wskazowek
Potrzebuje wskazowek
Witam, mam problem z kilkoma zadaniami ze statystyki a nie mam czasu sie zaglebiac w lekture i chcialbym zapytac czy jest ktos kto pokazalby mi jak takie zadania robic. Pokazac rozwiazanie i wzglednie skomentowac.
oto zadania:
1.
Dwóch graczy zorganizowało grę polegającą na rzucie kostką do gry. Ustalono przy tym następujące
reguły: jeżeli wypadnie liczba oczek podzielna przez sześć, gracz wygrywa 24 zł; jeżeli wypadnie
liczba oczek podzielna przez dwa i jednocześnie niepodzielna przez sześć, gracz wygrywa 12 zł; jeżeli
wypadnie nieparzysta liczba oczek, gracz przegrywa 18 zł.
A) Wyznacz funkcję prawdopodobieństwa zmiennej losowej X opisującej wielkość wygranej w tej grze
oraz przedstaw ją w postaci tabeli oraz wykresu.
B) Wyznacz dystrybuantę zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) oraz narysuj jej wykres.
C) Oblicz następujące prawdopodobieństwa: \(\displaystyle{ P(X < 18), \ P(6 ≤ X < 26), \ P(X ≥ 12), \ P(X = 12)}\) dwoma sposobami
(korzystając z funkcji prawdopodobieństwa oraz dystrybuanty). Zaznacz obliczone prawdopodobieństwa
na wykresie dystrybuanty.
D) Oblicz wartość oczekiwaną, wariancję oraz odchylenie standardowe zmiennej losowej X.
2:
Wiadomo, że długość łapy dzięcioła zielonego w Polsce podlega rozkładowi normalnemu o wartości
przeciętnej \(\displaystyle{ 4,2 cm}\) i odchyleniu standardowym \(\displaystyle{ 0,7 cm}\).
A) Jakie jest prawdopodobieństwo, że przypadkowo zaobserwowany dzięcioł zielony na terytorium Polski
ma łapę krótszą niż \(\displaystyle{ 3,8 cm}\)?
B) Jaki procent dzięciołów zielonych posiada długość łapy zawierającą się w przedziale od \(\displaystyle{ 4,0 cm}\) do \(\displaystyle{ 4,8cm}\)?
C) Jaki odsetek dzięciołów zielonych ma łapę dłuższą niż \(\displaystyle{ 5,4 cm}\)?
D) Wyznacz długość łapy, jakiej nie przekracza 80% dzięciołów zielonych.
3:
Dla pewnego gatunku tzw. lekkich papierosów deklaruje się zawartość nikotyny wynoszącą \(\displaystyle{ 3 mg}\) (miligramy) w jednym papierosie. Poddano analizie laboratoryjnej \(\displaystyle{ 10}\) wylosowanych papierosów tego gatunku, uzyskując dla nich średnią zawartość nikotyny \(\displaystyle{ 3,8 mg}\) i odchylenie standardowe zawartości nikotyny \(\displaystyle{ 0,4 mg}\).
A) Czy można twierdzić, na poziomie istotności \(\displaystyle{ 0,1}\), że średnia zawartość nikotyny w tym gatunku papierosów przekracza wartość deklarowaną?
B) Czy można twierdzić, na poziomie istotności \(\displaystyle{ 0,05}\), że odchylenie standardowe przekracza \(\displaystyle{ 0,3 mg}\)?
Przy wnioskowaniu załóż, że zawartość nikotyny w papierosach podlega rozkładowi normalnemu.
4:
Czas wyszukiwania informacji (w sekundach) nt. pięciu losowo wybranych słów kluczowych
przez pewną prototypową wyszukiwarkę internetową kształtował się następująco: \(\displaystyle{ 4,3; \ 3,8; \ 3,6; \ 4,4; \ 3,9}\).
A) Metodą punktową oszacuj przeciętny czas oraz odchylenie standardowe czasu wyszukiwania informacji
nt. słowa kluczowego.
B) Przyjmując współczynnik ufności \(\displaystyle{ 0,98}\), oszacuj przedziałowo wariancję i odchylenie standardowe
czasu wyszukiwania informacji nt. słowa kluczowego.
C) Znajdź realizację przedziału ufności dla średniego czasu wyszukiwania informacji nt. słowa kluczowego.
Przyjmij współczynnik ufności równy \(\displaystyle{ 0,98}\).
Załóż, że rozkład czasu wyszukiwania informacji przez prototypową wyszukiwarkę internetową podlega
rozkładowi normalnemu.
oto zadania:
1.
Dwóch graczy zorganizowało grę polegającą na rzucie kostką do gry. Ustalono przy tym następujące
reguły: jeżeli wypadnie liczba oczek podzielna przez sześć, gracz wygrywa 24 zł; jeżeli wypadnie
liczba oczek podzielna przez dwa i jednocześnie niepodzielna przez sześć, gracz wygrywa 12 zł; jeżeli
wypadnie nieparzysta liczba oczek, gracz przegrywa 18 zł.
A) Wyznacz funkcję prawdopodobieństwa zmiennej losowej X opisującej wielkość wygranej w tej grze
oraz przedstaw ją w postaci tabeli oraz wykresu.
B) Wyznacz dystrybuantę zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) oraz narysuj jej wykres.
C) Oblicz następujące prawdopodobieństwa: \(\displaystyle{ P(X < 18), \ P(6 ≤ X < 26), \ P(X ≥ 12), \ P(X = 12)}\) dwoma sposobami
(korzystając z funkcji prawdopodobieństwa oraz dystrybuanty). Zaznacz obliczone prawdopodobieństwa
na wykresie dystrybuanty.
D) Oblicz wartość oczekiwaną, wariancję oraz odchylenie standardowe zmiennej losowej X.
2:
Wiadomo, że długość łapy dzięcioła zielonego w Polsce podlega rozkładowi normalnemu o wartości
przeciętnej \(\displaystyle{ 4,2 cm}\) i odchyleniu standardowym \(\displaystyle{ 0,7 cm}\).
A) Jakie jest prawdopodobieństwo, że przypadkowo zaobserwowany dzięcioł zielony na terytorium Polski
ma łapę krótszą niż \(\displaystyle{ 3,8 cm}\)?
B) Jaki procent dzięciołów zielonych posiada długość łapy zawierającą się w przedziale od \(\displaystyle{ 4,0 cm}\) do \(\displaystyle{ 4,8cm}\)?
C) Jaki odsetek dzięciołów zielonych ma łapę dłuższą niż \(\displaystyle{ 5,4 cm}\)?
D) Wyznacz długość łapy, jakiej nie przekracza 80% dzięciołów zielonych.
3:
Dla pewnego gatunku tzw. lekkich papierosów deklaruje się zawartość nikotyny wynoszącą \(\displaystyle{ 3 mg}\) (miligramy) w jednym papierosie. Poddano analizie laboratoryjnej \(\displaystyle{ 10}\) wylosowanych papierosów tego gatunku, uzyskując dla nich średnią zawartość nikotyny \(\displaystyle{ 3,8 mg}\) i odchylenie standardowe zawartości nikotyny \(\displaystyle{ 0,4 mg}\).
A) Czy można twierdzić, na poziomie istotności \(\displaystyle{ 0,1}\), że średnia zawartość nikotyny w tym gatunku papierosów przekracza wartość deklarowaną?
B) Czy można twierdzić, na poziomie istotności \(\displaystyle{ 0,05}\), że odchylenie standardowe przekracza \(\displaystyle{ 0,3 mg}\)?
Przy wnioskowaniu załóż, że zawartość nikotyny w papierosach podlega rozkładowi normalnemu.
4:
Czas wyszukiwania informacji (w sekundach) nt. pięciu losowo wybranych słów kluczowych
przez pewną prototypową wyszukiwarkę internetową kształtował się następująco: \(\displaystyle{ 4,3; \ 3,8; \ 3,6; \ 4,4; \ 3,9}\).
A) Metodą punktową oszacuj przeciętny czas oraz odchylenie standardowe czasu wyszukiwania informacji
nt. słowa kluczowego.
B) Przyjmując współczynnik ufności \(\displaystyle{ 0,98}\), oszacuj przedziałowo wariancję i odchylenie standardowe
czasu wyszukiwania informacji nt. słowa kluczowego.
C) Znajdź realizację przedziału ufności dla średniego czasu wyszukiwania informacji nt. słowa kluczowego.
Przyjmij współczynnik ufności równy \(\displaystyle{ 0,98}\).
Załóż, że rozkład czasu wyszukiwania informacji przez prototypową wyszukiwarkę internetową podlega
rozkładowi normalnemu.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, o 22:27 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
Potrzebuje wskazowek
Nie. Gotowca nie dostaniesz. Zostaje Ci bieganie
1. Jakie wartości może przyjmować taka zmienna losowa?
1. Jakie wartości może przyjmować taka zmienna losowa?
Potrzebuje wskazowek
tym sie to rozni od gotowca ze gotowca sie przepisuje
a jak myslisz
dostane na kolosie te pytania?
nie sadze
a jak bede znac metodyke to sam bede to mogl rozkminic
a jak myslisz
dostane na kolosie te pytania?
nie sadze
a jak bede znac metodyke to sam bede to mogl rozkminic
Potrzebuje wskazowek
No to pierwszy krok:
Dalsza pomoc jak odpowiesz1. Jakie wartości może przyjmować taka zmienna losowa?
Potrzebuje wskazowek
Przeczytaj jeszcze raz i odpowiedz jeszcze razzmiennej losowej X opisującej wielkość wygranej w tej grze
oraz przedstaw ją w postaci tabeli oraz wykresu.
Potrzebuje wskazowek
aha
\(\displaystyle{ +24 \\ \\ +12 \\ \\ -18}\)
?
\(\displaystyle{ +24 \\ \\ +12 \\ \\ -18}\)
?
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, o 22:30 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Potrzebuje wskazowek
\(\displaystyle{ P(+24)= \frac{1}{6} \\ \\ P(+12)= \frac{2}{6} \\ \\ P(-18)= \frac{3}{6}}\)
?
?
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, o 22:29 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ułamki zapisuj tak: \frac{licznik}{mianownik} .
Powód: Ułamki zapisuj tak: \frac{licznik}{mianownik} .
Potrzebuje wskazowek
Prawdopodobieństwo od liczby? W nawiasie powinno być jakieś zdarzenie, a nie goła liczba
Potrzebuje wskazowek
chodzilo mi o prawdopodobienstwo zdarzen w ktorych sa te wygrane
myslalem ze sie domyslisz
myslalem ze sie domyslisz