witam, mam dość trudne zadanie i potrzebuje pomocy - nie potrzebuje natomiast wyjasniac o co w tym zadaniu chodzi tylko o metode - jak to rozwiązać, z góry dziekuje za pomoc! oto treść:
równanie "backressure equation" stosuje sie do modelowania otworów gazowych. Znając błedy pomiarowe współczynników C i n wyznacz błąd względny obliczania wydajności otworu q.
q=\(\displaystyle{ C(p ^{2} _{R} - p ^{2} _{wf}) ^{n}}\) gdzie q - wydajność otworu, \(\displaystyle{ p_{R}}\) - ciśnienie złożowe, \(\displaystyle{ p_{wf}}\) - ciśnienie denne ruchowe , C,n - współczynniki empiryczne
Dane: \(\displaystyle{ p_{R}}\) = 134bar ; \(\displaystyle{ p_{Rwf}}\) = 125bar ; C=5,2 ; n=0,66 ; \(\displaystyle{ \frac{\Delta C}{C}}\) = \(\displaystyle{ \delta _{C}}\) ; \(\displaystyle{ \frac{\Delta n}{n}}\) = \(\displaystyle{ \delta _{n}}\) ; \(\displaystyle{ \delta _{C}}\) = 5% ; \(\displaystyle{ \delta _{n}}\) = 2%