obliczenie S , As , D majc kwartyle

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
david90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 12 maja 2008, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: SL
Podziękował: 9 razy

obliczenie S , As , D majc kwartyle

Post autor: david90 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania :
Dla 150 losowo wybranych spółek z.o.o w Polsce oszacowano kwartyle (I ,II,III) zysku netto na poziomach : 2,4 % 7,6% 10,9% . Oblicz dominantę , asymetrie i zmienność zysków

Dane
\(\displaystyle{ Q _{I}= 2,4%}\)
\(\displaystyle{ Q _{II} =7,6%}\)
\(\displaystyle{ Q _{III} =10,9%}\)
\(\displaystyle{ D=?}\)
\(\displaystyle{ A_{s} = ?}\)
\(\displaystyle{ S _{x} =?}\)
\(\displaystyle{ V _{z} =?}\)
\(\displaystyle{ x= 150}\)

Obliczenia:
\(\displaystyle{ Q _{I}= \frac{n}{2}}\)
\(\displaystyle{ Q _{II}=Me}\)
\(\displaystyle{ Q _{III}= \frac{3n}{4}}\)

Nie wiem jak policzyć takie zadanie nie mając szeregu (m.in do obliczenia dominanty ) jeśli ktoś wie jak obliczyć takie zadanie proszę o podpowiedz
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

obliczenie S , As , D majc kwartyle

Post autor: Kartezjusz »

Narysuj sobie na wykresie i potraktuj ten wykres jako grupowy i licz ze wzorów na grupowe.
ODPOWIEDZ