zad 1. Średnio co dwudziesty kibic pewnego klubu jest kobietą. Jakie jest prawd., że na meczu, na który przyszło 15tys. kibiców jest co najmniej 800 kobiet?
zad 2. W pewnym 5-tysięcznym miasteczku znajduje się wypożyczalnia dysponująca 9-cioma rowerami. Prawd., że dowolny mieszkaniec w danym dniu wypożyczy rower na cały dzień wynosi 0,002. Jakie jest prawdopodobieństwo, że 5 maja zostaną wypożyczone wszystkie rowery ?
zad 3. Doświadczenie wskazuje, że spośród osób, które otrzymują kupony rabatowe, tylko 10% z nich korzysta przychodząc do sklepu. Ile kuponów należy rozdać, aby z prawdopodobieństwem 0,95 zakupy zrobiło co najmniej 1000 osób ?
W zad. 1 i 3 wiem, że trzeba wykorzystać wzór z Modelu dla proporcji o znanym szacunkowym odsetku jednak, nie bardzo wiem jak wywnioskować z treści parametr \(\displaystyle{ d}\) - maksymalny błąd pomiaru.
Bardzo proszę o pomoc!
-- 16 lut 2012, o 15:26 --
Bardzo proszę o weryfikację rachunków:
Zad. 1
\(\displaystyle{ \alpha =0,1 \\ \\
\frac{m}{n} = \frac{800}{15000} = 0,05 \\ \\
U_{\alfa} = 1,28}\)
\(\displaystyle{ 800 \ge 1,28 ^{2} \frac{0,05 (1-0,05)}{d^2}}}\)
\(\displaystyle{ 0,009 \ge d}\) , \(\displaystyle{ d \ge 0}\)
\(\displaystyle{ P=1-d}\)
ODP. \(\displaystyle{ P=0,99}\)
Minimalna liczebność próby
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 7 lut 2011, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Minimalna liczebność próby
Zrobiłem to zadanie z tw. Moivre’a-Laplace’a i chciałbym, aby ktoś zweryfikował rozwiązanie:
zad. 1
\(\displaystyle{ p=1/20}\)
\(\displaystyle{ q=1-p=19/20}\)
\(\displaystyle{ n=15 000 \\
k=800 \\
P(X \ge 800)=?}\)
z tw. Moivre’a-Laplace’a \(\displaystyle{ N(n*p ; \sqrt{n*p*q})}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow N(750; 26,7)}\)
\(\displaystyle{ P(X \ge 800)=1-P(X<800)=1-F( \frac{800-750}{26,7}) = 0,03}\)
zad 2. Analogicznie
zad 3.
\(\displaystyle{ p=0,1 \\
q=0,9 \\
P(X \ge 1000)=0,95 \\
N=?
z tw. Moivre’a-Laplace’ a N(0,1*n; 0,3 \sqrt{n} ) \\
( \frac{1000 - 0,1*n}{0,3* \sqrt{n} } )= 1,64}\)
\(\displaystyle{ \frac{3333,33 - 0,3333 \sqrt{n} }{ \sqrt{n} } = 1,64 \\
N \approx 9520}\)
Odp. Należy rozdać 9520 kuponów rabatowych
zad. 1
\(\displaystyle{ p=1/20}\)
\(\displaystyle{ q=1-p=19/20}\)
\(\displaystyle{ n=15 000 \\
k=800 \\
P(X \ge 800)=?}\)
z tw. Moivre’a-Laplace’a \(\displaystyle{ N(n*p ; \sqrt{n*p*q})}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow N(750; 26,7)}\)
\(\displaystyle{ P(X \ge 800)=1-P(X<800)=1-F( \frac{800-750}{26,7}) = 0,03}\)
zad 2. Analogicznie
zad 3.
\(\displaystyle{ p=0,1 \\
q=0,9 \\
P(X \ge 1000)=0,95 \\
N=?
z tw. Moivre’a-Laplace’ a N(0,1*n; 0,3 \sqrt{n} ) \\
( \frac{1000 - 0,1*n}{0,3* \sqrt{n} } )= 1,64}\)
\(\displaystyle{ \frac{3333,33 - 0,3333 \sqrt{n} }{ \sqrt{n} } = 1,64 \\
N \approx 9520}\)
Odp. Należy rozdać 9520 kuponów rabatowych
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy