szereg rozdzielczy

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
wsk233
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 11 lut 2012, o 08:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: City, State or Zip Code

szereg rozdzielczy

Post autor: wsk233 »

Witam czy mógł by mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tego zadania ponieważ ja nie mam pojęcia jak to zrobić.

Poniższy szereg rozdzielczy dotyczy stopy bezrobocia 16 województw na koniec 2010 roku.

a) Uzupełnić poniższą tabelkę.

b) Obliczyć: średnią ważoną , wariancję, dominantę i medianę.

c) Zaprezentować graficznie wyznaczenie dominanty, mediany i kwartyli.

d) Na poziomie ufności 1-alpha =0,98 wyznaczyć przedział ufności dla wartości średniej stopy bezrobocia.

e) Na poziomie istotności alpha =0,04 zweryfikować hipotezę, że przeciętna stopa bezrobocia wynosi 15%

Tabelka:
... 47ee1.html
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

szereg rozdzielczy

Post autor: Lider Artur »

środek klasy = (prawy kraniec+lewy kraniec):2
ODPOWIEDZ