Rachunek prawdopobobieństwa. Statystyka. Kilka zadań
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 lut 2012, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Rachunek prawdopobobieństwa. Statystyka. Kilka zadań
1. Dwie siostry dzielą między siebie 8 różnych znaczków. Na ile sposobów mogą to zrobić, jeśli starsza ma dostać 6, a młodsza 2 znaczki? Ile będzie sposobów podziału, jeżeli każda dostanie tyle samo znaczków?
2. Ze zbioru liczb {1,2,...,2010} losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wybrana liczba nie jest podzielna nai przez 6 ani przez 15
3. Cyfry 0,1,2,3,4,5,6,7,8 i 9 ustawiono losowo. Oblicz prawdopodobieństwo tego że
a) między 0 a 1 znajdą się dokładnie trzy cyfry
b) cyfry 7,8,9 będą stały obok siebie.
4. Z cyfr 0 i 1 tworzymy liczby dziesięciocyfrowe. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby parzystej lub podzielnej przez 3.
5.W szufladach o numerach 1,2 i 3 rozmieszczono 3 kule białe, 3 kule czarne i 3 kule zielone. Oblicz prawdopodobieństwo tego że w każdej szufladzie będą kule (kule i szuflady rozróżniamy):
a) tego samego koloru
b) trzech kolorów
2. Ze zbioru liczb {1,2,...,2010} losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wybrana liczba nie jest podzielna nai przez 6 ani przez 15
3. Cyfry 0,1,2,3,4,5,6,7,8 i 9 ustawiono losowo. Oblicz prawdopodobieństwo tego że
a) między 0 a 1 znajdą się dokładnie trzy cyfry
b) cyfry 7,8,9 będą stały obok siebie.
4. Z cyfr 0 i 1 tworzymy liczby dziesięciocyfrowe. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby parzystej lub podzielnej przez 3.
5.W szufladach o numerach 1,2 i 3 rozmieszczono 3 kule białe, 3 kule czarne i 3 kule zielone. Oblicz prawdopodobieństwo tego że w każdej szufladzie będą kule (kule i szuflady rozróżniamy):
a) tego samego koloru
b) trzech kolorów
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 lut 2012, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Rachunek prawdopobobieństwa. Statystyka. Kilka zadań
Ogólnie potrzebuję mieć te zadania rozwiązane najlepiej
Rachunek prawdopobobieństwa. Statystyka. Kilka zadań
No to super. Idź na korki to Ci ktoś to rozwiąże. Tutaj możesz na podpowiedzi i wskazówki liczyć. Zatem. Gdzie s ię gubisz?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 lut 2012, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Rachunek prawdopobobieństwa. Statystyka. Kilka zadań
Szczerze to ja w ogóle tych zadań nie rozumiem... Nie moglibyście mi ich zrobić i od razu wytłumaczenie dlaczego tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 lut 2012, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Rachunek prawdopobobieństwa. Statystyka. Kilka zadań
w Zad. 4 w ogóle nie rozumiem jak zacząć rozwiązywać to zadanie...
Rachunek prawdopobobieństwa. Statystyka. Kilka zadań
Ok. Najpierw potrzebujemy zobaczyć ile wszystkich takich liczb możemy stworzyć. Ile?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 lut 2012, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Rachunek prawdopobobieństwa. Statystyka. Kilka zadań
Hmm aby były dziesięciocyfrowe czyli na poczatku musi być 1. 9!
2010/6 = 335
2010/15 = 134
335+134 = 469
2010 - 469 = 1541
Czyli prawdopodobieństwo wynosi 1541??
Kod: Zaznacz cały
2. Ze zbioru liczb {1,2,...,2010} losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wybrana liczba nie jest podzielna ani przez 6 ani przez 15
2010/15 = 134
335+134 = 469
2010 - 469 = 1541
Czyli prawdopodobieństwo wynosi 1541??
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Rachunek prawdopobobieństwa. Statystyka. Kilka zadań
prawdopodobienstwo nie może być większe od 1HaX121 pisze: Czyli prawdopodobieństwo wynosi 1541??
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 lut 2012, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Rachunek prawdopobobieństwa. Statystyka. Kilka zadań
No to jak powinno być rozwiązane to zadanie...?
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Rachunek prawdopobobieństwa. Statystyka. Kilka zadań
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=2010}\)
liczb podzielnych przez 6 jest \(\displaystyle{ \frac{2010}{6}=335}\)
liczb podzielnych przez 15 jest \(\displaystyle{ \frac{2010}{15}=134}\)
liczb podzielnych przez 6 i 15 jest \(\displaystyle{ \frac{2010}{30}=67}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}= 2010-(335+134-67)=1608}\) ilość liczb niepodzielnych przez 6 ani 15
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}} = \frac{1608}{2010} = \frac{4}{5}}\)
liczb podzielnych przez 6 jest \(\displaystyle{ \frac{2010}{6}=335}\)
liczb podzielnych przez 15 jest \(\displaystyle{ \frac{2010}{15}=134}\)
liczb podzielnych przez 6 i 15 jest \(\displaystyle{ \frac{2010}{30}=67}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}= 2010-(335+134-67)=1608}\) ilość liczb niepodzielnych przez 6 ani 15
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}} = \frac{1608}{2010} = \frac{4}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 lut 2012, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Rachunek prawdopobobieństwa. Statystyka. Kilka zadań
Rozwiązałby mi ktoś zad.1 ponieważ nawet nie wiem jak zacząć...
- VirtualUser
- Użytkownik
- Posty: 443
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Rachunek prawdopobobieństwa. Statystyka. Kilka zadań
dlaczego \(\displaystyle{ 30}\)? Czyżby chodzi o \(\displaystyle{ NWW}\) tych liczb?math questions pisze: liczb podzielnych przez 6 i 15 jest \(\displaystyle{ \frac{2010}{30}=67}\)