wyznaczyc rozkład wektora losowego (X,Y)

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
stefan81
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 29 sty 2011, o 23:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

wyznaczyc rozkład wektora losowego (X,Y)

Post autor: stefan81 »

w urnie jest 1 kula biała, 2 kule czarne, i 3 kule niebieskie. Wybieramy losowo dwie kule bez zwrotu. Niech X oznacza ilość kul białych wśród wybranych a Y ilość kul czarnych. Wyznaczyć rozkład wektora losowego (X,Y)

Proszę o pomoc w tym zadaniu, bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

wyznaczyc rozkład wektora losowego (X,Y)

Post autor: acmilan »

Policz prawdopodobieństwa:
\(\displaystyle{ P((X,Y)=(0,0))}\)
\(\displaystyle{ P((X,Y)=(0,1))}\)
\(\displaystyle{ P((X,Y)=(0,2))}\)
\(\displaystyle{ P((X,Y)=(1,0))}\)
\(\displaystyle{ P((X,Y)=(1,1))}\)
Te pięć prawdopodobieństw opisuje rozkład wektora \(\displaystyle{ (X,Y)}\)
ODPOWIEDZ