Witam. Przygotowuję się do egzaminu ze statystyki i robiąc po kolei różne zadania natknęłam się na pewien problem .. Chodzi o to, że nie wiem jak zamienić odsetek na ni. Bardzo prosze o pomoc Resztę rozumiem i wszystko potrafię obliczyć, ale nie daje mi to spokoju co zrobić z tymi odsetkami. Bo jeśli je potraktuję jako ni to wtedy automatycznie we wszystkich wzorach będę musiała podstawić N=320, a to przecież nieprawda, bo w treści zadania jest wyraźnie napisane, że chodzi o rozkład połowów 40 załóg. Z góry dziękuję za odpowiedź
Podaję treść zadania i jeszcze raz powtarzam - nie chcę rozwiązań, tylko rady jak to zmienić
Rozkład połowów 40 załóg kształtował się następująco:
Wysokość połowów poniżej20 poniżej40 poniżej 60 poniżej80 poniżej 100
Odsetek załóg 10 40 75 95 100
a) w oparciu o podane informacje wyznaczyć liczbowo i graficznie medianę
b) wyznaczyć wartość dominanty w tym rozkładzie.
jak zamienić odsetki na ni
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 6 mar 2011, o 18:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 23 sty 2012, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: fggg
- Podziękował: 1 raz
jak zamienić odsetki na ni
to co masz podane to odsetek skumulowany czyli liczby od 0 - 100 przedstawiaja procent populacji ktory miesci sie w przedziale. musisz rozbic przedzialy skumulowane
do 20 | 10
do 40 | 45
do 60 | 75
do 80 | 95
do 100| 100
przerabiasz na:
0-20 | 10%
20-40 | 45-10=35%
40-60 | 75-45=30%
60-80 | 95-75 = 20%
80-100| 100-95=5%
i każdą wartość procentową mnożysz przez ilosc statkow = 40
0,1*40=4
0,35*40=14
0,3*40=12
0,2*40=8
0,05*40=2
mam nadzieje ze o to Ci chodzilo
do 20 | 10
do 40 | 45
do 60 | 75
do 80 | 95
do 100| 100
przerabiasz na:
0-20 | 10%
20-40 | 45-10=35%
40-60 | 75-45=30%
60-80 | 95-75 = 20%
80-100| 100-95=5%
i każdą wartość procentową mnożysz przez ilosc statkow = 40
0,1*40=4
0,35*40=14
0,3*40=12
0,2*40=8
0,05*40=2
mam nadzieje ze o to Ci chodzilo