Obliczenie maks. błędu względnego i bezwzględnego

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
atomic339
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 sty 2012, o 21:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Obliczenie maks. błędu względnego i bezwzględnego

Post autor: atomic339 »

zad.

Wyznaczona w pomiarach wartość promienia wynosi r = 1 +/- 0,1
Proszę obliczyć maksymalny błąd względny i bezwzględny objętości (V) kuli.

Proszę bardzo o pomoc, bo nie wiem czy dobrze z tym myślę, wiem, że zadanie jest bzdurne ale jest ono z biofizyki a ja sam nic nie mam wspólnego z matematyką i fizyką(w sensie studiów).

Obliczam V ze wzoru na objętość kuli używając r = 1 (traktuje to jako wartość dokładną).
Obliczam V z r = 1,1 (jako maksymalny błąd) <--- czy to dobry tok myślenia?

Ze wzoru na błąd względny = (5,572 - 4,187)/4,187 = 0,33 <--- błąd względny?

błąd bezwzględny = 0,33/4,187 ?
ODPOWIEDZ