Witam !
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań
1. Próba wstępna składa się z 6 zakładów w których badano koszty produkcji wyrażone w milionach złotych: 10; 15; 20; 18; 14; 19 Ile potrzeba obserwacji aby na poziomie ufności = 0,99 oszacować nieznaną średnią populacji generalnej tych zakładów, z błędem maksymalnym 3miliony złotych. A następnie oszacować tą średnią przedziałowo na podstawie próby wstępnej i napisać ile w tym przypadku wynosił błąd maksymalny szacunku.
2. Próba wstępna liczy kilka obserwacji: 10, 15, 20 ,18 14, 9 ile potrzeba obserwacji aby na poziomie ufności 0,99 Oszacować nieznana średnią tych wielkości w populacji z błędem maksymalnym 3 jednostki. O ile różniła by się ta liczby od liczby obserwacji gdyby wiadomo było że populacja generalna równa była 5000.
Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam
wnioskowanie statystyczne w finansach
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 sty 2012, o 11:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
wnioskowanie statystyczne w finansach
Ok. Jaki tutaj mamy problem? takie zadania to glownie wstawianie do odpowiedniego wzoru. WIec jakie wzorki rtutaj mamy?
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 23 sty 2012, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: fggg
- Podziękował: 1 raz
wnioskowanie statystyczne w finansach
1. Próba wstępna składa się z 6 zakładów w których badano koszty produkcji wyrażone w milionach złotych: 10; 15; 20; 18; 14; 19 Ile potrzeba obserwacji aby na poziomie ufności = 0,99 oszacować nieznaną średnią populacji generalnej tych zakładów, z błędem maksymalnym 3miliony złotych. A następnie oszacować tą średnią przedziałowo na podstawie próby wstępnej i napisać ile w tym przypadku wynosił błąd maksymalny szacunku.
liczysz Xsrednia ze wzoru = 16
liczysz S1^2 ze wzoru = 17,2
odczytujesz talfa =4,032
podstawiasz wszystko do wzoru i masz n = 31,068 wiec chyba n =31
wydaje mi sie, ze jesli nie ma wicej niz 30 elementow proby, to nie mozna oszacowac przedzialowo
liczysz Xsrednia ze wzoru = 16
liczysz S1^2 ze wzoru = 17,2
odczytujesz talfa =4,032
podstawiasz wszystko do wzoru i masz n = 31,068 wiec chyba n =31
wydaje mi sie, ze jesli nie ma wicej niz 30 elementow proby, to nie mozna oszacowac przedzialowo
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 sty 2012, o 11:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
wnioskowanie statystyczne w finansach
dziękuje bardzo za pomoc. Mam problem taki że mam wzory a nie wiem właśnie których użyć. Facet nam podał pełno wzorów i np w 2 zadaniu nie mam pojęcia jak policzyć drugie polecenie....;/