Treść : jak w temacie
Mianowcie mamy takie dane:
\(\displaystyle{ cov\left( x,y\right) = 0,048}\)
\(\displaystyle{ S _{x}= 0,05}\)
\(\displaystyle{ S _{y}= 0,06}\)
średnia \(\displaystyle{ x = 2}\)
średnia \(\displaystyle{ y = 0,5}\)
te liczby są czysto przypadkowe gdyż nie pamiętam dokładnie jakie one były, ale nasuwa mi się tu pytanie....
znam wzór na wspólczynnik korelacji:
\(\displaystyle{ r_{x,y}= \frac{cov\left( x,y\right) }{Sx \cdot Sy}}\)
po co są tu potrzebne tu średnie x i y?
Dodam, że skorzystanie z tego wzoru co podałem jest oczywiście rozumowaniem błednym.
Proszę o pomoc!