wartość oczekiwana i wariancja

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
D-Mic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 2 paź 2010, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

wartość oczekiwana i wariancja

Post autor: D-Mic »

Rzucamy symetryczną kostką monetą aż do otrzymania pierwszego orła lub trzech reszek. Wyznaczyć wartośc średnią i wariancję liczby rzutów.

Jak to ugryźć? Według mnie możliwości mamy 4 \(\displaystyle{ {(O, \frac{1}{2} ),((R,O),\frac{1}{4}),((R,R,O),\frac{1}{8}),((R,R,R),\frac{1}{16}}}\) no ale niestety przy takim rozkładzie wynik jest niewłaściwy, proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ