Statystyka. Wariancja i średnie wydatki.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Endon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 sty 2012, o 15:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bojanowo

Statystyka. Wariancja i średnie wydatki.

Post autor: Endon »

Wydatki na reklamę w dwóch zakładach w ciągu roku charakteryzują następujące parametry:
zakład I: = 3 000 zł,
zakład II: D= 2 500 zł, M= 2 000 zł.
W którym z zakładów wydatki na reklamę były – średnio biorąc – wyższe? W którym z zakładów wydatki na reklamę były bardziej zróżnicowane, jeśli wariancję wydatków w obu zakładach były jednakowe?
ODPOWIEDZ