3.W 2008 roku zebrano informacje w siedmiu krakowskich uczelniach o liczbie studentów (Y) oraz o powierzchni sal dydaktycznych uczelni (X). Wydaje się, że merytorycznie uzasadniona jest hipoteza o istnieniu obustronnej zależności
Uczelnia AR AE WSP UJ PK ASP AWF
Liczba studiujących 4000 12000 6000 21000 9000 1000 3000
Powierzchnia dydaktyczna 4500 8800 4200 17000 6000 1800 2500
Należy:
a) oszacować równanie regresji zmiennej X względem zmiennej Y
b) oszacować równanie regresji zmiennej Y względem zmiennej X
proszę o pomoc,
Funcja regresji
- malenstwo31
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 12:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: w-w
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
- malenstwo31
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 12:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: w-w
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Funcja regresji
\(\displaystyle{ b_{1} = \frac{ cov_{xy} }{ ( \sqrt{ \frac{ (xi-x)^{2} }{x} } )^{2} }}\)
-- 21 sty 2012, o 13:51 --
Czyli mogę sobie uprosić te liczby w tabeli wpisać po prostu studiujących jest <tys> 4,12,6,21,9,1,3
a jak uproscić powierzchnie w \(\displaystyle{ m^{2}}\)?
-- 21 sty 2012, o 13:53 --
A mógłbyś napisać tak krok po kroku, jak oszcować tą funkcję regresji dot. pkt.a i b. Dzięki
-- 21 sty 2012, o 13:53 --
A mógłbyś napisać tak krok po kroku, jak oszacować tą funkcję regresji dot. pkt.a i b. Dzięki-- 21 sty 2012, o 14:05 --Mam pytanie ogólne dotyczące współczynnika kierunkowego w funkcji regresji, gdy np. badamy zależność między zatrudnionymi(Y) a wielkością obrotu (X). np. b1=1,68 to oznacza, że wzrost obrotu o tysiąc powoduje wzrost liczby zatrudnionych o(i tu zaokrąglamy?) 2 osoby.
A czy do funkcji regresji wstawiamy za współczynnik kierunkowy 1,68 czy zaokrąglona wartość 2?
-- 21 sty 2012, o 13:51 --
Czyli mogę sobie uprosić te liczby w tabeli wpisać po prostu studiujących jest <tys> 4,12,6,21,9,1,3
a jak uproscić powierzchnie w \(\displaystyle{ m^{2}}\)?
-- 21 sty 2012, o 13:53 --
A mógłbyś napisać tak krok po kroku, jak oszcować tą funkcję regresji dot. pkt.a i b. Dzięki
-- 21 sty 2012, o 13:53 --
A mógłbyś napisać tak krok po kroku, jak oszacować tą funkcję regresji dot. pkt.a i b. Dzięki-- 21 sty 2012, o 14:05 --Mam pytanie ogólne dotyczące współczynnika kierunkowego w funkcji regresji, gdy np. badamy zależność między zatrudnionymi(Y) a wielkością obrotu (X). np. b1=1,68 to oznacza, że wzrost obrotu o tysiąc powoduje wzrost liczby zatrudnionych o(i tu zaokrąglamy?) 2 osoby.
A czy do funkcji regresji wstawiamy za współczynnik kierunkowy 1,68 czy zaokrąglona wartość 2?