Kwantyle, jak obliczyć ?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Pontius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 3 cze 2009, o 18:43
Płeć: Mężczyzna

Kwantyle, jak obliczyć ?

Post autor: Pontius »

Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład
\(\displaystyle{ P\{X= -5\} = \frac{1}{4} , P\{X= -2\} = \frac{1}{8} , P\{X=0\} = \frac{1}{4} ,\\ P\{X=2\} = \frac{1}{4} , P\{X=4\} \frac{1}{8}}\)
Oblicz \(\displaystyle{ EX, Var \left( X \right)}\) . Znajdź kwantyle \(\displaystyle{ 0.05, 0.25, 0.5}\) i \(\displaystyle{ 0.75}\)

\(\displaystyle{ EX}\) oraz \(\displaystyle{ Var(X)}\) obliczyłem jednak nie mam pojęcia jak znaleźć kwantyle. Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, o 16:40 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
miodzio1988

Kwantyle, jak obliczyć ?

Post autor: miodzio1988 »

czym sa z definicji te kwantyle?
nova4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 20 gru 2014, o 06:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 3 razy

Kwantyle, jak obliczyć ?

Post autor: nova4 »

Hej, zawsze liczę kwantyle rzędu p dla zmiennej losowej dyskretnej z dystrybuanty, ostatnio gdzieś słyszałam, że nie trzeba wyznaczać dystrybuanty wystarczy dodawać p-stwa, można tak? jak to się robi?
ODPOWIEDZ