średnia liczba punktów w rekrutacji

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
smieja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 23 paź 2009, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów wlkp.
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 6 razy

średnia liczba punktów w rekrutacji

Post autor: smieja »

Średnia liczba punktów uzyskanych w rekrutacji na pewną uczelnię wynosi 60. Jakie jest prawd., że w losowo wybranej grupie 150 kandydatów na studentów tej uczelni, średnia w próbie będzie różniła się od średniej dla ogółu kandydatów o mniej niż 15 punktów, jeśli dla tej próby wariancja liczby uzyskanych punktów wynosi \(\displaystyle{ s ^{2} =400}\)

\(\displaystyle{ n=150}\)
\(\displaystyle{ m=60}\)
\(\displaystyle{ s=20}\)

\(\displaystyle{ P(\left|\overline X - 60 \right|< 15 )= P\left( 45< \overline X < 75\right)}\)
z rozkładu t-Studenta
\(\displaystyle{ P \left( \frac{45-60}{20} \sqrt{150} < t < \frac{75-60}{20} \sqrt{150} \right) = P\left( -9,19<t<9,19\right) \approx 1}\)

odp mam równą \(\displaystyle{ \approx 0,6367}\) gdzie jest błąd ?

-- 7 sty 2012, o 12:07 --

w zadaniu jest błąd powinno być 1,5 punkta a nie 15
ODPOWIEDZ