Witam,
Mam takie zadanie:
Utworzono szereg rozdzielczy (S zmienna losowa), mając dane wyznaczyć 99-procentowy przedział ufności dla wartości średniej oraz odchylenie średnie w populacji.
S1(28-32) S2(32-36) S3(36-40) S4(40-44) S5(44-48)
n1=10 n2=20 n3=40 n4=20 n5=10
Wszystkich prób jest 100 oraz nie mam podanego odchylenia więc muszę skorzystać z III modelu.
Korzystam ze wzoru:
\(\displaystyle{ \overline{x}-u_{\alpha} \frac{s}{\sqrt{n}}<m<\overline{x}+u_{\alpha}\frac{s}{\sqrt{n}}}\)
I tutaj moje pierwsze pytanie, jak obliczyć s?