Współczynniki korelacji

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
micado123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 sty 2012, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Współczynniki korelacji

Post autor: micado123 »

Witam, proszę o pomoc w zadaniach, bo nie bardzo wiem, cóż tu uczynić. Zadania wydają się łatwe, ale mam problem z przedstawieniem tych danych na wykresie.

Podać zakres zmienności współczynnika korelacji Pearsona. Podać przykłady ( dane przedstawić na wykresie ) dla których: a) r=1 , b) r=−1 , c) r=0

Podać przykład ( dane na wykresie ) nieliniowej zależności funkcyjnej zmiennych x i y ,
takiej, że współczynnik korelacji rang Spearmana równy jest: a) rs=1 , b) rs=−1 .

Dziękuję z góry!
ODPOWIEDZ