Weryfikacja hipotez statystycznych

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
msienn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 11 lut 2011, o 20:38
Płeć: Mężczyzna

Weryfikacja hipotez statystycznych

Post autor: msienn »

Witam.
Posiadam zadanie:
Zad.15
W wyniku ewidencji dziennej sprzedaży dwóch rodzajów zegarków na rękę szwajcarskiej
firmy w wybranych 20 dniach roboczych ustalono:
zegarki A \(\displaystyle{ \frac{}{x_1} = 37 ; {s_1} = 7,5}\)
zegarki B \(\displaystyle{ \frac{}{x_2} = 30 ; {s_2} = 8,2}\)
Czy na poziomie istotności 0,1 można przyjąć, że średnia dzienna sprzedaż zegarków
A jest większa niż zegarków z B?
Zastanawiam się, czy mogę skorzystać ze wzoru:
AU
AU
74b1eea3ac9260e297572b6c19d11857.png (955 Bajtów) Przejrzano 33 razy
Jaką przyjąć hipotezę zerową?
szw1710

Weryfikacja hipotez statystycznych

Post autor: szw1710 »

\(\displaystyle{ H_0\;:\:\bar{x}_1=\bar{x}_2\qquad H_1\;:\;\bar{x}_1>\bar{x}_2}\)

Do tego dopasuj obszar odrzucenia wg wzorów. O ile pamiętam, \(\displaystyle{ u\ge u_{2\alpha}}\), gdzie \(\displaystyle{ u_{2\alpha}}\) jest kwantylem rozkładu \(\displaystyle{ N(0,1)}\) rzędu \(\displaystyle{ 1-\alpha}\), a \(\displaystyle{ \alpha=0.1}\) jest poziomem istotności.
ODPOWIEDZ