Średnia ważona, średnia ważona ruchoma.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
sanneo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 lut 2007, o 10:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża

Średnia ważona, średnia ważona ruchoma.

Post autor: sanneo »

Witam.

Jako nowy użytkownik forum matematyka.pl chciałbym sie przywitać z wszystkimi dotychczasowymi użytkownikami serwisu.

Pochodzę z Łomży.

Studiuję w WIT (dawniej WSISIZ) w Warszawie informatyczne techniki zarządzania.

Zajmuję się programowaniem w PHP

Jak zapewne wiecie - pewnie większość z Was to studenci - zbliża się sesja egzaminacyjna wielkimi krokami, a ja mam zaległe kolokwium ze średniej ruchomej i średniej ruchomej ważonej z przedmiotu modele ekonometryczne. Przeglądam sobie zasoby sieci, aby się czegoś więcej na ten temat dowiedzieć, bo niestety książki traktującej o tych dwóch zagadnieniach nie mogę znaleźć w uczelnianej bibliotece. Niestety nie miałem możliwości uczestnictwa w wykładzie, gdy tematyka ta była poruszana, bo byłem za granicą, wróciłem i tyły.

Biorąc pod uwagę wzory, które znalazłem w sieci dla średniej ważonej:
AU
AU
6ffd4d1c4ad3ee89cb1f5faa044c0cc9.png (667 Bajtów) Przejrzano 68 razy


i mam nadzieję, że dla średniej ważonej ruchomej:
AU
AU
ab5836169df3ff9e287983729e94c49a.png (614 Bajtów) Przejrzano 68 razy
Zastanawiam się, gdzie może być problem z obliczeniami.

Na kolokwium była podana liczba p=2, która niestety nie wiem co oznacza .

Czy ktoś zechciałby mnie naprowadzić o co chodzi z tym p=2, skoro tego we wzorach nie ma?

Poza tym chciałbym się upewnić, czy wyświetlone przeze mnie wzory rzeczywiście są wzorami średniej ważonej i średniej ważonej ruchomej?

Pozdrawiam Mariusz (sanneo)
grandslam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 23 maja 2006, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 13 razy

Średnia ważona, średnia ważona ruchoma.

Post autor: grandslam »

wydaje mi się że to p=2 możesz użyć w miejsce i=1 ponieważ zmiana litery oznaczającej wskaźnik sumowania nie zmienia znaczenia sumy tak więc może chyba być \(\displaystyle{ \frac{1}{n}\sum_{p=2}^{n}x_{p}w_{p}}\) na drugie pytanie nie znam odpowiedzi. Mam nadzieję że dobrze pomogłem pozdrawiam
ODPOWIEDZ