nie rozumiem zadania z ekonometrii ;/

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
mariuszzz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 gru 2011, o 00:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RZESZÓW

nie rozumiem zadania z ekonometrii ;/

Post autor: mariuszzz »

witam, mam problem z zadaniem , nie mam pojecia jak sie za to zabrać ? czy znajdzie sie jakas dobra dusza i pomoże ??
Oczywiście nie chodzi mi o program a o same obliczenia

Należy zgromadzić dane statystyczne niezbędnie do obliczeń. Obserwacje zmiennej objaśnionej oraz czterech potencjalnych zmiennych objaśniających należy zebrac dla 10 +1 przedziałów (czasowych lub przestrzennych). Dodatkowy przedział należy wykorzystać jedynie do sprawdzenia właściwości predykcyjnych modelu. Gdy zajdzie potrzeba poziom istotności \(\displaystyle{ \alpha = 0,1}\)

Obliczyc wspólne korelacje \(\displaystyle{ R}\) i \(\displaystyle{ R_0}\)
Dokonać wyboru zmiennych objaśniających metodą: współczynników korelacji wielorakiej
Obliczyc szacunki parametrów strukturalnych modelu metodą KMNK
Obliczyć błędy średnie szacunku parametrów \(\displaystyle{ D(a)}\), odchylenie standardowe składnika resztowego Su , WSP. Determinacji \(\displaystyle{ R^2}\), WSP. Zmienności losowej \(\displaystyle{ v}\).

Y X1 X2 X3 X4
1.20 1.50 5.00 12.00 -4.00
1.30 1.55 6.00 11.00 -4.50
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, o 16:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
miodzio1988

nie rozumiem zadania z ekonometrii ;/

Post autor: miodzio1988 »

A problem kolego jest jaki? Wszystko to wstawiaie do wzorków, więc jak mamy CI pomóc?
mariuszzz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 gru 2011, o 00:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RZESZÓW

nie rozumiem zadania z ekonometrii ;/

Post autor: mariuszzz »

hmm a powiesz mi z jakich wzorów skorzystać ???
miodzio1988

nie rozumiem zadania z ekonometrii ;/

Post autor: miodzio1988 »

Z tych co masz na wiki
mariuszzz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 gru 2011, o 00:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RZESZÓW

nie rozumiem zadania z ekonometrii ;/

Post autor: mariuszzz »

hmmm no nie takiej pomocy oczekiwalem ;/ , generalnie na wiki mozna wszystko znaleść wiec idąc tym tokiem myślenia fora takie jak to sa niepotrzebne ????
miodzio1988

nie rozumiem zadania z ekonometrii ;/

Post autor: miodzio1988 »

A jakiej oczekiwałeś? Że znajdziemy Ci wzory i do nich wstawimy za Ciebie? Na studiach jesteś, więc chociaż pokaż troszkę godności i znajdź te wzory i powiedz czego w nich nie rozumiesz
mariuszzz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 gru 2011, o 00:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RZESZÓW

nie rozumiem zadania z ekonometrii ;/

Post autor: mariuszzz »

Nie ale nie wiem jakiego wzoru szukac , powiedzmy ze przez jakiś czas nie bylo mnie w szkole i troche tego nie kumam. Wzór znajde tylko natchnij mnie czego konkretnie szukać. Czy chodzi o wzór współczynnika korelacji liniowej ???
miodzio1988

nie rozumiem zadania z ekonometrii ;/

Post autor: miodzio1988 »

powiedzmy ze przez jakiś czas nie bylo mnie w szkole
Tja. Się nie chodzi to później ma się braki
Obliczyc wspólne korelacje \(\displaystyle{ R}\) i \(\displaystyle{ R_0}\)
Co oznaczają te symbole?
mariuszzz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 gru 2011, o 00:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RZESZÓW

nie rozumiem zadania z ekonometrii ;/

Post autor: mariuszzz »

\(\displaystyle{ R}\) - współczynnik korelacji miedzy zmiennymi diagnostycznymi
\(\displaystyle{ R_{0}}\)- wektor współczynników korelacji dla zmiennej decyzyjnej i zmiennej diagnostycznej
miodzio1988

nie rozumiem zadania z ekonometrii ;/

Post autor: miodzio1988 »

Wzór na współczynnik korelacji miedzy zmiennymi diagnostycznymi jest jaki?
mariuszzz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 gru 2011, o 00:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RZESZÓW

nie rozumiem zadania z ekonometrii ;/

Post autor: mariuszzz »

\(\displaystyle{ r=N \sum_{}^{}xy - \sum_{}^{} x* \sum_{}^{} y/ \sqrt{N \sum_{}^{} x^{2}-( \sum_{}^{} x)^{2} }* \sqrt{N \sum_{}^{} y^{2}-( \sum_{}^{} y)^{2}}}\)
ODPOWIEDZ