Wartość współczynnika A

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
kamilrun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 5 razy

Wartość współczynnika A

Post autor: kamilrun »

Witam, mam problem z takim zadaniem:

Rozkład prawdopodobieństwa dany jest dystrybuantą \(\displaystyle{ F(x)= \left\{\begin{array}{l} 0 - x \in (-\infty,-2) \cup (2, \infty) \\ \frac{A}{4} - x \in [-2,-1) \cup (1,2] \\ A-x \in [-1,1] \end{array}}\)

Mam określić wartość współczynnika A, ale nie mam pojęcia jak to zrobić.. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
miodzio1988

Wartość współczynnika A

Post autor: miodzio1988 »

Policz sobie ten rozkład i skorzystaj z tego co wiesz o rozkładzie. problem to?
Awatar użytkownika
kamilrun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 5 razy

Wartość współczynnika A

Post autor: kamilrun »

Sęk w tym, że nikt nam wcześniej nic takiego nie tłumaczył, prowadzący "z rękawa" wynalazł takie pytanie i nie wiem skąd mamy znać na to odpowiedź..

Z jakiego równania mam sobie ten rozkład policzyć i z jakich własności skorzystać?
miodzio1988

Wartość współczynnika A

Post autor: miodzio1988 »

Masz 15 lat? Jak nie to zmień to w swoim profilu

Na wiki wpisz sobie dystrybuanta i dostaniesz odpowiedni wzór
Awatar użytkownika
kamilrun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 5 razy

Wartość współczynnika A

Post autor: kamilrun »

Już patrzyłem na to na wiki i tam nie ma jednego wzoru, żebym jednoznacznie wiedział o co chodzi. Rozumiem Twoją irytację, ale ja się pierwszy raz z tym spotykam, więc dla mnie pewne rzeczy nie są tak oczywiste jak dla Ciebie.

Chodzi Ci może o ten wzór -> \(\displaystyle{ F(x) = \int_{- \infty}^{x} f(t)dt}\) ? ..bo innego pomysłu nie mam.
miodzio1988

Wartość współczynnika A

Post autor: miodzio1988 »

Tak o ten. Wystarczy z tego wzoru skorzystać.

Możesz też skorzystać z tego co wiesz dystrybuantach
Awatar użytkownika
kamilrun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 5 razy

Wartość współczynnika A

Post autor: kamilrun »

To już jakiś punkt zaczepienia - dzięki!

A o tej własności to mówiłeś o tym:
"Jeżeli f jest gęstością pewnej dystrybuanty, to całka z f po całej prostej wynosi 1." ?
miodzio1988

Wartość współczynnika A

Post autor: miodzio1988 »

zgadza sie
Awatar użytkownika
kamilrun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 5 razy

Wartość współczynnika A

Post autor: kamilrun »

Dziękuje!
ODPOWIEDZ