Diagram słupkowy.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
niuka_25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 14 kwie 2009, o 20:04
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Diagram słupkowy.

Post autor: niuka_25 »

Mam pytanie do następującego zadania:
W tabelce zapisano wyniki ostatniej klasówki z j. polskiego.

Kod: Zaznacz cały

Oena           | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 |
Liczba uczniów | 1 | 6 | 5 | 4 | 3 | 1 |  
Sporządź diagram słupkowy, ilustrujący informacje podane w tabelce.


Oś pionowa zosatła nazwana: Liczba uczniów, natomiast oś pozioma: Ocena.
Czy tworząc ten wykres dane na osi poziomej OCENY muszę uporządkować w kolejności rosnącej, czy mogę zacząc od oceny 6? Tzn. czy ten wykres może wyglądać w ten sposób:
\(\displaystyle{ \psset{xunit=25pt,yunit=20pt,linecolor=lightgray}
\fcolorbox{white}{white}{%
\begin{pspicture}*(8.5, 10)
\pspolygon*(6.75,1)(7.25,1)(7.25,2)(6.75,2)
\pspolygon*(5.75,1)(6.25,1)(6.25,4)(5.75,4)
\pspolygon*(4.75,1)(5.25,1)(5.25,5)(4.75,5)
\pspolygon*(3.75,1)(4.25,1)(4.25,6)(3.75,6)
\pspolygon*(2.75,1)(3.25,1)(3.25,7)(2.75,7)
\pspolygon*(1.75,1)(2.25,1)(2.25,2)(1.75,2)
\psset{linecolor=black}
\psaxes{->,Ox=7,dx=-1,showOriginTick=false,showorigin=false}(1,1)(1,1)(7.5,9)
\rput(7.75,0.5){Ocena}
\rput(2.5,9){Liczba uczniów}
\end{pspicture} }%}\)


Czy w ten sposób?
\(\displaystyle{ \psset{xunit=25pt,yunit=20pt,linecolor=lightgray}
\fcolorbox{white}{white}{%
\begin{pspicture}*(8.5, 10)
\pspolygon*(1.75,1)(2.25,1)(2.25,2)(1.75,2)
\pspolygon*(2.75,1)(3.25,1)(3.25,4)(2.75,4)
\pspolygon*(3.75,1)(4.25,1)(4.25,5)(3.75,5)
\pspolygon*(4.75,1)(5.25,1)(5.25,6)(4.75,6)
\pspolygon*(5.75,1)(6.25,1)(6.25,7)(5.75,7)
\pspolygon*(6.75,1)(7.25,1)(7.25,2)(6.75,2)
\psset{linecolor=black}
\psaxes[showOriginTick=false,showorigin=false]{->}(1,1)(1,1)(7.5,9)
\rput(7.75,0.5){Ocena}
\rput(2.5,9){Liczba uczniów}
\end{pspicture} }%}\)


Proszę o odpowiedź:)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2011, o 18:11 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Diagram słupkowy.

Post autor: anna_ »

Rób tak jak jest w tabelce czyli wersja pierwsza
ODPOWIEDZ