Testy dotyczące porównania parametrów dwóch populacji(cechy)

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Magdalenka2011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 gru 2011, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Testy dotyczące porównania parametrów dwóch populacji(cechy)

Post autor: Magdalenka2011 »

Zadanie 1. W mieście A na 200 przepytanych losowo ludzi 120 ma prawo jazdy, a w mieście B na 300 osób 150 ma prawo jazdy. Czy na poziomie ufności 0,95 możemy powiedzieć, że w mieście A odsetek ludzi posiadających prawo jazdy jest większy niż w mieście B?

-- 16 gru 2011, o 11:31 --

Zadanie 2. Badano średnie ceny piwa w pubach w Krakowie i Warszawie. W Krakowie przebadano 100 pubów i uzyskano średnią 6 zl przy odchyleniu 2.5 zł, a w Warszawie 150 pubów i uzyskano średnią 8 zł, przy odchyleniu 3 zł. Czy na poziomie ufności 0.95 średnia cena w Warszawie jest większa?

-- 16 gru 2011, o 11:47 --

Zadanie 3. Firma A chce wykazać, że jej bateryjki AA działają o 45 min dłużej niż bateryjki firmy B. Wybrano losowo 100 sztuk bateryjek tych firm i uzyskano : dla A średnią X ̅1 = 308 min ( ta kreseczka jest tylko nad znakiem X a jedynka powinna być mała) i odchylenie s*1=84 min , a dla B średnią X ̅2 = 254 min i odchylenie s*1 = 67 min. Przeprowadź odpowiedni test na poziomie istotności alfa = 0.01-- 16 gru 2011, o 11:49 --Zadanie 4. Dla danych z wcześniejszego zadania przetestuj hipotezę o równości wariancji czasu pracy bateryjek firm A i B, na poziomie ufności 95 %.
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

Testy dotyczące porównania parametrów dwóch populacji(cechy)

Post autor: Lider Artur »

Jaki jest problem?
ODPOWIEDZ