Kwantyle zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 gru 2011, o 21:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chrzęszczybrzemoszyce, Powiat Drzewokołowodorody
- Podziękował: 1 raz
Kwantyle zmiennej losowej
Witam, byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś wyjaśniłby ten przykład i pokazał rozwiązanie bo nie mam pojęcia jak go rozwiązać
Zmienna losowa X ma rozkład:
\(\displaystyle{ P \{X = -2\} = \frac{1}{8} ,\\
P \{X = -1\} = \frac{1}{8} , \\
P \{X = 0\} = \frac{1}{4} , \\
P \{X = 1\} = \frac{1}{4} , \\
P \{X = 3\} = \frac{1}{4} .}\)
Oblicz \(\displaystyle{ EX, Var(X)}\). Znajdz kwantyle \(\displaystyle{ 0.125, \ 0.4,\ 0.75 \text{ i } 0.8}\).
Zmienna losowa X ma rozkład:
\(\displaystyle{ P \{X = -2\} = \frac{1}{8} ,\\
P \{X = -1\} = \frac{1}{8} , \\
P \{X = 0\} = \frac{1}{4} , \\
P \{X = 1\} = \frac{1}{4} , \\
P \{X = 3\} = \frac{1}{4} .}\)
Oblicz \(\displaystyle{ EX, Var(X)}\). Znajdz kwantyle \(\displaystyle{ 0.125, \ 0.4,\ 0.75 \text{ i } 0.8}\).
Ostatnio zmieniony 14 gru 2011, o 22:40 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
Kwantyle zmiennej losowej
\(\displaystyle{ EX= -2 \cdot P(X=-2)+(-1) \cdot P(X=-1)+0 \cdot P(X=0)+1 \cdot P(X=1)+3 \cdot P(X=3)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 gru 2011, o 21:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chrzęszczybrzemoszyce, Powiat Drzewokołowodorody
- Podziękował: 1 raz
Kwantyle zmiennej losowej
Mógłby ktoś rozwiązać całe to zadanie, bo nigdy nie miałem do czynienia z kwantylami, a na wykładzie profesor ich za dobrze nie wytłumaczył i jest problem
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
Kwantyle zmiennej losowej
Można poszukać w internecie, literaturze i się samemu dowiedzieć. A w razie problemów spytać się o poradę, wskazówkę. Gotowe rozwiązanie nie są efektywnym sposobem nauki.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 gru 2011, o 21:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chrzęszczybrzemoszyce, Powiat Drzewokołowodorody
- Podziękował: 1 raz
- Gadziu
- Użytkownik
- Posty: 653
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Radom
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 48 razy
Kwantyle zmiennej losowej
Kwantyle to np kwartyle, decyle, centyle...
Np. kwartyl pierwszy to \(\displaystyle{ 0,25}\); decyl trzeci to \(\displaystyle{ 0,3}\); centyl 12 to \(\displaystyle{ 0,12}\)
W twoim wypadku musisz sobie zrobić najpierw tabelkę z elementami i prawdopodobieństwem, a później dystrybuantę wypisać-- 16 gru 2011, o 02:13 --W tabelce wygląda to w miarę tak:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|}\hline
x & -2 & -1 & 0 & 1 & 3 \\ \hline
p & $\frac{1}{8}$ & $\frac{1}{8}$ & $\frac{1}{4}$ & $\frac{1}{4}$ & $\frac{1}{4}$ \\ \hline
\end{tabular}}\)
No i tą tabelkę wykorzystujesz do policzenia wartości oczekiwanej i wariancji.
\(\displaystyle{ E(x)= \sum xp \\ V(x)=E(x ^{2})-E^{2}(x)}\)
A dystrybuanta to inaczej kumulata czyli robisz sobie taką tabelkę:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
x$<$X & x$<$-2 & x$<$-1 & x$<$0 & x$<$1 & x$<$3 & x$\ge$3 \\ \hline
F(x) & 0 & $\frac{1}{8}$ & $\frac{2}{8}$ & $\frac{4}{8}$ & $\frac{6}{8}$ & 1 \\ \hline
\end{tabular}}\)
i stąd odczytujesz kwantyle.
Np. kwartyl pierwszy to \(\displaystyle{ 0,25}\); decyl trzeci to \(\displaystyle{ 0,3}\); centyl 12 to \(\displaystyle{ 0,12}\)
W twoim wypadku musisz sobie zrobić najpierw tabelkę z elementami i prawdopodobieństwem, a później dystrybuantę wypisać-- 16 gru 2011, o 02:13 --W tabelce wygląda to w miarę tak:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|}\hline
x & -2 & -1 & 0 & 1 & 3 \\ \hline
p & $\frac{1}{8}$ & $\frac{1}{8}$ & $\frac{1}{4}$ & $\frac{1}{4}$ & $\frac{1}{4}$ \\ \hline
\end{tabular}}\)
No i tą tabelkę wykorzystujesz do policzenia wartości oczekiwanej i wariancji.
\(\displaystyle{ E(x)= \sum xp \\ V(x)=E(x ^{2})-E^{2}(x)}\)
A dystrybuanta to inaczej kumulata czyli robisz sobie taką tabelkę:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
x$<$X & x$<$-2 & x$<$-1 & x$<$0 & x$<$1 & x$<$3 & x$\ge$3 \\ \hline
F(x) & 0 & $\frac{1}{8}$ & $\frac{2}{8}$ & $\frac{4}{8}$ & $\frac{6}{8}$ & 1 \\ \hline
\end{tabular}}\)
i stąd odczytujesz kwantyle.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 gru 2011, o 21:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chrzęszczybrzemoszyce, Powiat Drzewokołowodorody
- Podziękował: 1 raz
Kwantyle zmiennej losowej
Dzięki wielkie !
Czyli wartość oczekiwana i wariancja wynoszą:
\(\displaystyle{ E(x)=\frac{5}{8}}\)
\(\displaystyle{ V(x)\approx2,733}\)
A poszczególne kwantyle wynoszą:
\(\displaystyle{ X_{0,125}=-2}\)
\(\displaystyle{ X_{0,4}=0}\)
\(\displaystyle{ X_{0,75}=1}\)
\(\displaystyle{ X_{0,8}=3}\)
Dobrze jest ?
Czyli wartość oczekiwana i wariancja wynoszą:
\(\displaystyle{ E(x)=\frac{5}{8}}\)
\(\displaystyle{ V(x)\approx2,733}\)
A poszczególne kwantyle wynoszą:
\(\displaystyle{ X_{0,125}=-2}\)
\(\displaystyle{ X_{0,4}=0}\)
\(\displaystyle{ X_{0,75}=1}\)
\(\displaystyle{ X_{0,8}=3}\)
Dobrze jest ?
- Gadziu
- Użytkownik
- Posty: 653
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Radom
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 48 razy
Kwantyle zmiennej losowej
Wartość oczekiwana i wariancja ok, ale niektóre kwantyle źle. Tam gdzie kwantyl pokrywa ci się z dystrybuantą musisz zaznaczyć przedział czyli:
\(\displaystyle{ x_{0,125}=\left\langle -2;-1\right\rangle \\
x_{0,75}=\left\langle 1;3\right\rangle}\)
\(\displaystyle{ x_{0,125}=\left\langle -2;-1\right\rangle \\
x_{0,75}=\left\langle 1;3\right\rangle}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 gru 2011, o 13:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kwantyle zmiennej losowej
\(\displaystyle{ V(x)=E(x ^{2})-E^{2}(x)}\)
z tego wzoru. Umiesz policzyć pierwszy i drugi moment?
z tego wzoru. Umiesz policzyć pierwszy i drugi moment?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 gru 2011, o 13:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 gru 2011, o 13:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kwantyle zmiennej losowej
nie wiem, tak naprawdę to umiem policzyć tylko to EX no i te kwantyle wyczytać...
Kwantyle zmiennej losowej
\(\displaystyle{ EX ^{2}}\) liczysz analogicznie tylko wagi podnosisz do kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 gru 2011, o 13:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki