Przedział ufności, błąd wzgl.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
3squad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 5 lut 2010, o 08:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: C:\\windows
Podziękował: 24 razy

Przedział ufności, błąd wzgl.

Post autor: 3squad »

Jak zacząć to zadanie?
Co trzeba zrobić by je ugryźć?
Poproszę o wskazówki

Wiedząc, że \(\displaystyle{ \overline{X }_{225} =20, S_{225}^{2}=4}\)
a)Na poziomie ufności 0,92 wyznacz przedział ufności dla m
b)Wyznacz błąd względny tego oszacowania
c)Jak liczna powinna być próba by \(\displaystyle{ \delta}\) była równa 6%

Pozdrawiam
EDIT:
Po przemyśleniach:
<20 - 0,23 ; 20 +0,23>
bł bezwzgl. = 0,234
bł wzgl. = 1,17%

Proszę o weryfikację
ODPOWIEDZ