Szereg rozdzielczy z przedziałami klasowymi

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
eldoopa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 13 sty 2011, o 23:03
Płeć: Mężczyzna

Szereg rozdzielczy z przedziałami klasowymi

Post autor: eldoopa »

Witam! Mam taki dylemat gdyz licze zadanie i za kazdym razem jakbym nie policzył wariancja \(\displaystyle{ S^{2}}\) wychodzi mi inna niz ta co mam na rozwiazanych zadaniach od prowadzacego moje cwiczenia ze statystyki.
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|l|r|r|r|r|r|}
\hline
Wartość nagrody [tys. zł] & 1-2 & 2-3 & 3-4 & 4-5 & 5-6 \\ \hline
Liczba pracowników & 40 & 79 & 40 & 23 & 18 \\ \hline
\end{tabular}}\)

Zgadza mi się średnia \(\displaystyle{ \overline{X}}\) \(\displaystyle{ = 3}\), ale wariancja \(\displaystyle{ S^{2}}\) wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{284}{200}}\) = \(\displaystyle{ 1,42}\), podczas gdy powinno być \(\displaystyle{ \frac{2084}{200}}\).Co robię źle?? Juz nie mam siły kilka razy to liczyłem. Pomożcie
szw1710

Szereg rozdzielczy z przedziałami klasowymi

Post autor: szw1710 »

Przeliczyłem na Excelu - dobrze masz. Ta odpowiedź pewnie z książki i jest to błąd drukarski - nie przejmuj się. Przecież ta odpowiedź jest na oko ok. 8 razy za duża. Więc nie chodzi o różnice w stosowanych wzorach: czy dzielisz przez \(\displaystyle{ n}\) (liczebność próby i Ty tak robisz), czy przez \(\displaystyle{ n-1}\), co stanowi tzw. nieobciążony estymator wariancji w populacji generalnej, czyli w rozkładzie dokładnym.
ODPOWIEDZ