Współczynnik korelacji

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Elharion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 sty 2010, o 18:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Dwór Gd.
Podziękował: 1 raz

Współczynnik korelacji

Post autor: Elharion »

Witam serdecznie, chciałbym poprosić o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Musze obliczyć współczynnik korelacji ze wzoru:

\(\displaystyle{ p = \frac{E(XY)-(EX)(EY)}{ \sqrt{ (D^{2}X)(D^{2}Y)} }}\)

Mam obliczony każdy element oprócz \(\displaystyle{ E(XY)}\)

Dane:
Wektor losowy \(\displaystyle{ (X,Y)}\)



To co obliczyłem:
\(\displaystyle{ EX = \frac{69}{24}}\)

\(\displaystyle{ EY = \frac{42}{24}}\)

\(\displaystyle{ D^{2}X = \frac{114011}{24}}\)

\(\displaystyle{ D^{2}Y = \frac{11}{16}}\)

Prosiłbym o pomoc, ponieważ zupełnie nie wiem obliczyć to \(\displaystyle{ E(XY)}\), pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pawex9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 6 gru 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kuj-pom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 28 razy

Współczynnik korelacji

Post autor: pawex9 »

wartosc oczekiwana \(\displaystyle{ IE(XY)}\) jezeli zmienne x i y sa nizalezne liczymy ze wzoru \(\displaystyle{ IE(XY)=IE(X) \cdot IE(Y)}\) lub \(\displaystyle{ IE(XY)=X \cdot Y \cdot P(X,Y)}\)
pozdrawiam
ODPOWIEDZ