Jak liczną próbę należy wylosować z partii liczącej 2000 sztuk rur stalowych, aby oszacować
przeciętną średnicę rur z błędem maksymalnym nie przekraczającym 1,2 mm, jeżeli z
poprzednich ustaleń wynika, że wariancja średnicy rur wynosiła 2,8 mm^2 ? Przyjąć współczynnik ufności na poziomie 0,9.
proszę o pomoc
Jak liczną próbę należy wylosować z partii liczącej...
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Jak liczną próbę należy wylosować z partii liczącej...
Znamy przedział ufności ,współczynnik ufności,wariancję i wiemy,że duża jest próba
Czyli używamy wzoru
\(\displaystyle{ P(\overline{X}-u_{\alpha} \frac{\sigma}{ \sqrt{n} } <m<\overline{X}+u_{\alpha} \frac{\sigma}{ \sqrt{n} }=P(\overline{X}-1,2<m<\overline{X}+1,2)}\)
dostajemy równanie na n...
Czyli używamy wzoru
\(\displaystyle{ P(\overline{X}-u_{\alpha} \frac{\sigma}{ \sqrt{n} } <m<\overline{X}+u_{\alpha} \frac{\sigma}{ \sqrt{n} }=P(\overline{X}-1,2<m<\overline{X}+1,2)}\)
dostajemy równanie na n...
- wojskib
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 27 kwie 2008, o 16:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 42 razy
Jak liczną próbę należy wylosować z partii liczącej...
czy to będzie n=5.29 czyli przynajmniej 6 sztuk?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Jak liczną próbę należy wylosować z partii liczącej...
Nie liczyłem tego dokładnie,ale wygląda,że tak...