Przedziały ufności - pytanie

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Miroslav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 9 paź 2009, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RZ
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 2 razy

Przedziały ufności - pytanie

Post autor: Miroslav »

Witam, mam takie pytanie dotyczące zadań z wyznaczania przedziałów ufności. Otóż jeśli w zadaniu mam dane \(\displaystyle{ s^2=4}\) oraz \(\displaystyle{ \overline{x}=12}\), \(\displaystyle{ \alpha=0,1}\), \(\displaystyle{ n=20}\), to skąd wiadomo, czy w zadaniu mam skorzystać z rozkładu normalnego, czy z rozkładu t-Studenta?
szw1710

Przedziały ufności - pytanie

Post autor: szw1710 »

W takiej sytuacji nie możesz w zasadzie z niczego korzystać. Jeśli nie określono postaci rozkładu dokładnego, stosuje się model rozkładu dowolnego, ale wtedy badana próba musi być liczna, tzn. co najmniej stuelementowa. Masz za małą próbę. Więc we wzorach nie zastosujesz ani rozkładu normalnego, ani Studenta.

Mam propozycję: zapisz tu dokładnie treść zadania, które Cię interesuje.
Miroslav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 9 paź 2009, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RZ
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 2 razy

Przedziały ufności - pytanie

Post autor: Miroslav »

Tzn. jeśli mam małą próbę i normalny rozkład populacji, to korzystam z rozkładu t-Studenta, a jeśli próba jest duża, to korzystam z przybliżenia rozkładu t-Studenta rozkładem normalnym?
szw1710

Przedziały ufności - pytanie

Post autor: szw1710 »

Dobra, ale co jest badane, jaki cecha ma rozkład? Jeśli mam Ci pomóc, muszę dysponować treścią zadania. Inaczej nic nie mogę autorytatywnie stwierdzić.
Miroslav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 9 paź 2009, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RZ
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 2 razy

Przedziały ufności - pytanie

Post autor: Miroslav »

Z populacji o rozkładzie normalnym pobrano 20-elementową próbę i otrzymano wyniki:
\(\displaystyle{ \overline{x}=12}\), \(\displaystyle{ s^2=4}\). Wyznaczyć przedział ufności dla wartości oczekiwanej, gdy \(\displaystyle{ \alpha=0,1}\).
Taka jest treść zadania.
szw1710

Przedziały ufności - pytanie

Post autor: szw1710 »

No więc widzisz: badana cecha ma rozkład normalny, co całkowicie zmienia postać rzeczy. Masz więc małą próbę, skąd we wzorach na przedział ufności korzystasz z rozkładu t-Studenta. Stosujemy model cechy o rozkładzie normalnym z nieznanym odchyleniem standardowym rozkładu dokładnego.
ODPOWIEDZ