Dzień dobry,
Mam do zrobienia pewne zadanko z rozkładu normalnego. Otóż muszę policzyć dwa parametry ; m i sigma. Aby to zrobić ułożyłem sobie dwa równania, zestandaryzowałem, no i wydawałoby się, że zadanie już jest zrobione. A tu taki zonk:
\(\displaystyle{ P(X< \frac{0,91-m}{ \partial })=0,2}\)
No i nie wiem, jak wyczytać, zamienić tę wartość dystrybuanty (0,2) na X. Pomożecie?
Dzięki za pomoc.
Brak wartości w tablicach dystrybuanty
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
Brak wartości w tablicach dystrybuanty
a gdzie jest niby ten zonk? Ta standaryzacja wygląda na zle zrobioną. Pokaz od zera jak robiles
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
Brak wartości w tablicach dystrybuanty
Problem w tym, że jest dobrze zrobiona, a nawet jak nie jest to proszę o ogólną metodę. Spotkałem się już z dwoma takimi przykładami, więc nie może to być pomyłka.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Brak wartości w tablicach dystrybuanty
... normalnego
Szukasz wartości dystrybuanty równej 0,2 i odczytujesz wartość \(\displaystyle{ x}\). Dostaniesz:
\(\displaystyle{ \frac{0,91-m}{\sigma }=-2,053749}\)
Do tego drugie równanie i wylicz parametry.
Szukasz wartości dystrybuanty równej 0,2 i odczytujesz wartość \(\displaystyle{ x}\). Dostaniesz:
\(\displaystyle{ \frac{0,91-m}{\sigma }=-2,053749}\)
Do tego drugie równanie i wylicz parametry.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
Brak wartości w tablicach dystrybuanty
Dzięki za stronkę, coś pokombinuję.
Tzn. tak, na kolosie , czy egzaminie korzystam ze standardowych tablic, czyli dla X <0;3,99>, więc powracam z pytaniem. Jak mając tylko taką tablicę wyprowadzić sobie wartość X dla dystrybuanty np. 0,2 (tak jak w przykładzie)?
EDIT:
Uporałem się już z tym, więc temat może być przeznaczony do kasacji. Dzięki za pomoc!!
Tzn. tak, na kolosie , czy egzaminie korzystam ze standardowych tablic, czyli dla X <0;3,99>, więc powracam z pytaniem. Jak mając tylko taką tablicę wyprowadzić sobie wartość X dla dystrybuanty np. 0,2 (tak jak w przykładzie)?
EDIT:
Uporałem się już z tym, więc temat może być przeznaczony do kasacji. Dzięki za pomoc!!