jakie prawdopodobieństwo
- Gadziu
- Użytkownik
- Posty: 653
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Radom
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 48 razy
jakie prawdopodobieństwo
Mam taki problem, żeby policzyć wartość oczekiwaną w rozkładzie wielomianowym muszę znać prawdopodobieństwo, ale w zadaniu mam 3 prawdopodobieństwa: \(\displaystyle{ p _{1}=0,45}\), \(\displaystyle{ p_{2}=0,1}\) i \(\displaystyle{ p_{3}=0,45}\). Jak tu wyliczyć prawdopodobieństwo ogólne?
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
- Gadziu
- Użytkownik
- Posty: 653
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Radom
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 48 razy
jakie prawdopodobieństwo
\(\displaystyle{ \frac{n!}{n_{1}! \cdot n_{2}! \cdot\ldots \cdot n_{k}!}\cdot p_{1}^{n_{1}}\cdot p_{2}^{n_{2}}\cdot \ldots \cdot p_{k}^{n_{k}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
jakie prawdopodobieństwo
Tak, czyli :
\(\displaystyle{ P(X_1=n_1,...,X_k=n_k)=\frac{n!}{n_{1}! \cdot n_{2}! \cdot\ldots \cdot n_{k}!}\cdot p_{1}^{n_{1}}\cdot p_{2}^{n_{2}}\cdot \ldots \cdot p_{k}^{n_{k}}}\)
My mamy tylko \(\displaystyle{ p_1,p_2,p_3}\), które sumują sie do \(\displaystyle{ 1}\), czyli wszystkie pozostałe są \(\displaystyle{ 0}\).
A więc w naszym przypadku mamy do czynienia z rozkładem postaci:
\(\displaystyle{ P(X_1=n_1,X_2=n_2,X_3=n_3)=\frac{n!}{n_{1}! \cdot n_{2}! \cdot n_{3}!}\cdot p_{1}^{n_{1}}\cdot p_{2}^{n_{2}}\cdot p_{3}^{n_{3}}}\).
Gdzie oczywiście \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{3} n_i=n}\)
\(\displaystyle{ P(X_1=n_1,...,X_k=n_k)=\frac{n!}{n_{1}! \cdot n_{2}! \cdot\ldots \cdot n_{k}!}\cdot p_{1}^{n_{1}}\cdot p_{2}^{n_{2}}\cdot \ldots \cdot p_{k}^{n_{k}}}\)
My mamy tylko \(\displaystyle{ p_1,p_2,p_3}\), które sumują sie do \(\displaystyle{ 1}\), czyli wszystkie pozostałe są \(\displaystyle{ 0}\).
A więc w naszym przypadku mamy do czynienia z rozkładem postaci:
\(\displaystyle{ P(X_1=n_1,X_2=n_2,X_3=n_3)=\frac{n!}{n_{1}! \cdot n_{2}! \cdot n_{3}!}\cdot p_{1}^{n_{1}}\cdot p_{2}^{n_{2}}\cdot p_{3}^{n_{3}}}\).
Gdzie oczywiście \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{3} n_i=n}\)
- Gadziu
- Użytkownik
- Posty: 653
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Radom
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 48 razy
jakie prawdopodobieństwo
No tak, czyli wartość oczekiwana to 3? Czyli jeśli p to 1, to ile wynosi q? No bo, żeby policzyć wariancję i wszystkie i kilka innych charakterystyk tego rozkładu potrzeba q?
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
- Gadziu
- Użytkownik
- Posty: 653
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Radom
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 48 razy
jakie prawdopodobieństwo
Ehh, nie rozumiem... które z naszych \(\displaystyle{ p_{i}}\) wziąć, żeby uzyskać \(\displaystyle{ 1-p_{i}}\)??? Mógłbyś może mi to na jakimś przykładzie pokazać?