1. Zmienna losowa X ma rozkład:
x -5 0 5 10
P(X=x) 0,25 0,30 0,25 0,20
Znaleźć rozkład Y=X�.
Proszę o wskazówki.
Nie bardzo wiem co powinnam podnieść do � . Wiem że Σ P(Y=y) powinna być równa 1.
Rozkład zmiennej
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Rozkład zmiennej
\(\displaystyle{ Y=X^2}\), z tego Y przyjmuje wartości: 0, 25, 100
\(\displaystyle{ P(Y=0)=P(X^2=0)=P(X=0)=0,3}\)
\(\displaystyle{ P(Y=25)=P(X^2=25)=P(X=5 \ lub \ X=-5)=\\
=P(X=5)+P(X=-5)=0,25+0,25}\)
\(\displaystyle{ P(Y=100)=P(X^2=100)=P(X=10)=0,2}\)
\(\displaystyle{ P(Y=0)=P(X^2=0)=P(X=0)=0,3}\)
\(\displaystyle{ P(Y=25)=P(X^2=25)=P(X=5 \ lub \ X=-5)=\\
=P(X=5)+P(X=-5)=0,25+0,25}\)
\(\displaystyle{ P(Y=100)=P(X^2=100)=P(X=10)=0,2}\)