Zastawa w restauracjach okazuje się mieć krótki żywot. Student, odbywający praktykę,
ustalił, że z każdym użyciem filiżanki wiąże się stałe prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ p=0,27}\) jej uszkodzenia (uszkodzona filiżanka zostaje wyrzucona). Zakładamy, że poszczególne przypadki użycia filiżanek są od siebie niezależne. Niech \(\displaystyle{ X}\) oznacza liczbę przypadków użycia danej filiżanki. Wyznacz jej wartość oczekiwaną, odchylenie standardowe, dominantę oraz \(\displaystyle{ P\left( X>2\right)}\) , \(\displaystyle{ P\left( X=10\right)}\).
Zastawa w restauracji
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
Zastawa w restauracji
\(\displaystyle{ X}\) ma rozkład dyskretny o nośniku będącym liczbami naturalnymi.
Do tego:
\(\displaystyle{ P(X=1)=p \\ P(X=2)=(1-p) \cdot p \\ P(X=3)=(1-p)^2 \cdot p \\ ...}\)
gdzie \(\displaystyle{ p=0,27}\)
( Rozkład geometryczny. )
Potrafisz sobie już dalej poradzić z tym zadaniem?
Do tego:
\(\displaystyle{ P(X=1)=p \\ P(X=2)=(1-p) \cdot p \\ P(X=3)=(1-p)^2 \cdot p \\ ...}\)
gdzie \(\displaystyle{ p=0,27}\)
( Rozkład geometryczny. )
Potrafisz sobie już dalej poradzić z tym zadaniem?
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy