Średnia arytmetyczna liczb x,y, z, t, p

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
kuba524
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 paź 2011, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa SÓl

Średnia arytmetyczna liczb x,y, z, t, p

Post autor: kuba524 »

zad. 1

Średnia arytmetyczna liczb x,y,z,t,p wynosi 17. Czy prawdą jest, ze :
a) Średnia arytmetyczna liczb x,y,z,t,p, 0 wynosi 17?
b) Średnia arytmetyczna liczb x,y,z,t,p,5 wynosi 15?
c) Średnia arytmetyczna liczb x,x,x, y,y,y, z,z,z, t,t,t,p,p,p wynosi 51?
Odpowiedź uzasadnij.


Proszę o sprawdzenie mojego toku myślenia, czy dobrze rozwiązałem to zadanie, bo nie jestem pewny.

a) tak, ponieważ jeśli (x+y+z+t+p)/5=17, to (x+y+z+t+p+0)/6=17
b) jeżeli (x+y+z+t+p)/5=17 to suma tych liczb jest równa 17*5=85, a jeśli dodamy do tej sumy 5 to: 85+5=90 => 90/6 liczb = 15 --> jest to prawda
c) suma liczb wyniosła 85, teraz wynosi 85*3= 255, jeśli wyciągniemy z tego średnią: 255/15liczb= 17, więc nie jest to prawdą
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Średnia arytmetyczna liczb x,y, z, t, p

Post autor: chris_f »

Pomyśl nad a).
ODPOWIEDZ