Witam mam problem z zadaniem i prosiłbym bardzo o pomoc.
Zmienna losowa podlega rozkładowi, wg trojkata równoramiennego o podstawie a ≤ x ≤ 3a. Muszę napisać równanie gęstości i nie wiem jak sobie z tym poradzić.
zmienna losowa
- Grzegorz Getka
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 19 mar 2006, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WEiTI PW
- Pomógł: 4 razy
zmienna losowa
Hmm... nie wiem, czy dobrze rozumiem, chodzi o wyznaczenie gęstości rozkładu jednostajnego ?
Jeśli nie jestem w błędzie to:
\(\displaystyle{ f(x)=\left\{\begin{array}{l}0 \quad x \\\frac{1}{2a} \quad x \end{array}}\)
Jeśli nie jestem w błędzie to:
\(\displaystyle{ f(x)=\left\{\begin{array}{l}0 \quad x \\\frac{1}{2a} \quad x \end{array}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 15 sty 2007, o 16:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 7 razy
zmienna losowa
Najgorsze w tym jest to że nie mam wogóle pojęcia o co w tym zadaniu chodzi, bo matematyka to niestety nie moja profesja a zadanie potrzebne mi jest to pewnego projektu. W każdym razie dziękuję bardzo za wskazówkę i mam pytanie: czy mógłbym Cie prosić o metodykę tego zadania, tzn jak doszedłeś do ostatecznego wyniku?
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
zmienna losowa
to na pewno nie będzie tak jak mówi Grzegorz Getka, to ma być rozkład trójkątny a nie jednostajny
może skorzystać z ogólnej postaci rozkładu trójkątnego i tylko go przekształcić ze względu na nowy przedział? musisz mieć wyprowadzony ten rozkład, czy wystarczy postać końcowa?
może skorzystać z ogólnej postaci rozkładu trójkątnego i tylko go przekształcić ze względu na nowy przedział? musisz mieć wyprowadzony ten rozkład, czy wystarczy postać końcowa?
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
zmienna losowa
trzeba narysować ten rozkład trójkątny i na tej podstawie wyznaczyć równanie funkcji f(x) pamiętając, że ma spełniać warunki nakładane na gęstość (warunek \(\displaystyle{ \int \limits_{-\infty}^{\infty}f(x)dx=1}\) pozwoli wyznaczyć rzędną wierzchołka tego trójkąta),
po obliczeniach:
\(\displaystyle{ f(x)=\left\{ \begin{array}{l l } 0, &\ x q a \\ \frac{x}{a^2}-\frac{1}{a}, & \ a < x q 2a\\ -\frac{x}{a^2}+\frac{3}{a}, & \ 2a < x \leq 3a \\ 0, & \ x > 3a \end{array}}\)
po obliczeniach:
\(\displaystyle{ f(x)=\left\{ \begin{array}{l l } 0, &\ x q a \\ \frac{x}{a^2}-\frac{1}{a}, & \ a < x q 2a\\ -\frac{x}{a^2}+\frac{3}{a}, & \ 2a < x \leq 3a \\ 0, & \ x > 3a \end{array}}\)