Na wykresach poniżej podano zużycie wody w kolejnych miesiącach przez rodziny Kowalskich i Nowakó. Sprawdź, czy średnie miesięczne zużycie wody w obu rodzinach jest takie samo i wynosi \(\displaystyle{ 10m ^{3}}\). Oblicz odchylenie standardowe miesięcznego zużycia wody dla każdej rodziny osobno i dla obu rodzin razem.
Rodzina Kowalskich:
zużycie wody w \(\displaystyle{ m ^{3}}\), w kolejnych miesiącach (razem 12miesięcy): \(\displaystyle{ 10, 8, 6, 10, 10, 12, 14, 12, 14, 6, 8, 10}\)
Rodzina Nowaków:
zużycie wody w \(\displaystyle{ m ^{3}}\), w kolejnych miesiącach (razem 12miesięcy): \(\displaystyle{ 10, 6, 8, 10, 14, 18, 14, 2, 10, 8, 6, 14}\)
i tak:
średnie miesięczne zużycie obliczyłam dla obu rodzin i wyszło dobrze, czyli \(\displaystyle{ 10m ^{3}}\)
później obliczyłam odchylenie standardowe dla Kowalskich i wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{80}{12} } = 2,58}\) i dla Nowaków \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{216}{12} } = 4,24}\) i na bank wyszło mi dobrze, bo tak też jest w odpowiedziach z tyłu książki
i teraz jak mam obliczyć odchylenie standardowe dla obu rodzin, tak, żeby wyszło \(\displaystyle{ 5,72}\)? bo cały czas mi wychodzi \(\displaystyle{ 12,33}\) albo \(\displaystyle{ 3,51}\)albo \(\displaystyle{ 4,96}\) i nie wiem co robię źle
odchylenie standardowe dla obu rodzin
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 4 paź 2011, o 16:48
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 17 razy
odchylenie standardowe dla obu rodzin
Ostatnio zmieniony 8 lis 2011, o 23:20 przez uczennica00, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 4 paź 2011, o 16:48
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 17 razy
odchylenie standardowe dla obu rodzin
no widocznie źle liczymy, bo w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ 5,72}\)
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
odchylenie standardowe dla obu rodzin
no u mnie też wyszło \(\displaystyle{ 3.51}\) odpowiedzi czasem są złeuczennica00 pisze:no widocznie źle liczymy, bo w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ 5,72}\)