Wyznaczyć stałą c, by funkcja była dystrybuantą

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
imax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 7 paź 2010, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznaczyć stałą c, by funkcja była dystrybuantą

Post autor: imax »

Witam, mam takie zadanie i nie mam pojecia jak się za to zabrać, a mam dużo takich zadań... Mogę prosić o przykładowe rozwiązanie?

Wyznaczyć stałą c, by funkcja
\(\displaystyle{ F(x) = \begin{cases} 0 dla x \le 0 \\ 1 - \frac{c}{1+x^{2} } dla x > 0\end{cases}}\)

była dystrybuantą pewnej zmiennej losowej X typu ciągłego. Wyznaczyć funkcję
gęstości prawdopodobieństwa zmiennej X. Obliczyć kwantyl rzędu 1/4 i medianę
zmiennej X. Obliczyć P(X > 1.5).
brzoskwinka1

Wyznaczyć stałą c, by funkcja była dystrybuantą

Post autor: brzoskwinka1 »

Musi być \(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0 } F(x) =F(0)}\)
imax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 7 paź 2010, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznaczyć stałą c, by funkcja była dystrybuantą

Post autor: imax »

a można troszkę raźniej?
ODPOWIEDZ