przykład zadania "znajdź rozkład zmiennej losowej"
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 lis 2011, o 18:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
przykład zadania "znajdź rozkład zmiennej losowej"
mam podaną wadliwość 2%, z transportu losuje 3 paczki, a x oznacza liczbę paczek z zepsutym produktem. Jak określić rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej?
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
przykład zadania "znajdź rozkład zmiennej losowej"
Rozkłąd funkcji prawdopodobieństwa zmiennej losowej - ilości paczek z zepsutym produktem:
\(\displaystyle{ P(X = 0) =p_{0} = {3 \choose 0} 0.02^{0}\cdot ( 1- 0.02)^{3-0} = 0.98^{3}.}\)
\(\displaystyle{ P(X =1) = p_{1}= {3\choose 1} 0.02^{1}\cdot 0.98^{2} = 0.06\cdot 0.98^{2},}\)
\(\displaystyle{ P(X = 2) = p_{2}= {3\choose 2}0.02^{2}\cdot 0.98 ^{1} = 0.0012 \cdot 0.99,}\)
\(\displaystyle{ P(X = 3) = p_{3} = {3\choose 3}0.02^{3}\cdot 0.98^{0} = 0.000008 = 8\cdot 10^{-6}.}\)
Nie ma potrzeby wyznaczania dystrybuanty zmiennej losowej X, o ile w treści zadania taka potrzeba się pojawi.
\(\displaystyle{ P(X = 0) =p_{0} = {3 \choose 0} 0.02^{0}\cdot ( 1- 0.02)^{3-0} = 0.98^{3}.}\)
\(\displaystyle{ P(X =1) = p_{1}= {3\choose 1} 0.02^{1}\cdot 0.98^{2} = 0.06\cdot 0.98^{2},}\)
\(\displaystyle{ P(X = 2) = p_{2}= {3\choose 2}0.02^{2}\cdot 0.98 ^{1} = 0.0012 \cdot 0.99,}\)
\(\displaystyle{ P(X = 3) = p_{3} = {3\choose 3}0.02^{3}\cdot 0.98^{0} = 0.000008 = 8\cdot 10^{-6}.}\)
Nie ma potrzeby wyznaczania dystrybuanty zmiennej losowej X, o ile w treści zadania taka potrzeba się pojawi.