Rzuty monetą w przedziałach nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Rzuty monetą w przedziałach nierówności
Obliczyć prawdopodobieństwo, że w \(\displaystyle{ 1000}\) rzutach monetą uzyskamy:
a) więcej niż \(\displaystyle{ 550}\) razy orła (odpowiedź: \(\displaystyle{ 0,000696}\))
b) mniej niż \(\displaystyle{ 400}\) razy orła (odpowiedź: \(\displaystyle{ 1,3*10 ^{-10}}\))
c) liczbę orłów pomiędzy \(\displaystyle{ 440}\) a \(\displaystyle{ 560}\) (odpowiedź: \(\displaystyle{ 0,9998}\))
Proszę o małą podpowiedź do powyższego zadania, za uzyskaną pomoc z góry dziękuję
a) więcej niż \(\displaystyle{ 550}\) razy orła (odpowiedź: \(\displaystyle{ 0,000696}\))
b) mniej niż \(\displaystyle{ 400}\) razy orła (odpowiedź: \(\displaystyle{ 1,3*10 ^{-10}}\))
c) liczbę orłów pomiędzy \(\displaystyle{ 440}\) a \(\displaystyle{ 560}\) (odpowiedź: \(\displaystyle{ 0,9998}\))
Proszę o małą podpowiedź do powyższego zadania, za uzyskaną pomoc z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, o 15:20 przez suspectnick, łącznie zmieniany 4 razy.
Rzuty monetą w przedziałach nierówności
Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie zmienną losową mówiącą nam ile raz wypadł nam orzeł. Jaki rozkład ma ta zmienna?
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Rzuty monetą w przedziałach nierówności
Byłoby to banalne, gdyby nie to, że są tutaj przedziały.
\(\displaystyle{ P(X=k)= {n \choose k} p^{k} (1-p)^{n-k}}\)
np. w przypadku a)
\(\displaystyle{ P(X=550)= {1000 \choose 550} (0,5)^{550} (0,5)^{450} = 0.000169}\)
Nie wyszedł mi pożądany wynik, co robię źle? Zdaję sobie sprawę, że wyliczyłem tylko wynik prawdopodobieństwa dla wyrzucenia dokładnie 550 razy orła. Muszę coś jeszcze od tego dodać (551,552,553...1000)?
To są tak wysokie liczby, że nie jestem sobie w stanie tego wyobrazić
\(\displaystyle{ P(X=k)= {n \choose k} p^{k} (1-p)^{n-k}}\)
np. w przypadku a)
\(\displaystyle{ P(X=550)= {1000 \choose 550} (0,5)^{550} (0,5)^{450} = 0.000169}\)
Nie wyszedł mi pożądany wynik, co robię źle? Zdaję sobie sprawę, że wyliczyłem tylko wynik prawdopodobieństwa dla wyrzucenia dokładnie 550 razy orła. Muszę coś jeszcze od tego dodać (551,552,553...1000)?
To są tak wysokie liczby, że nie jestem sobie w stanie tego wyobrazić
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, o 15:37 przez suspectnick, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Rzuty monetą w przedziałach nierówności
Skoro wyrzucono więcej niż 550 orłów, to zdarzeniem przeciwnym jest, że wyrzucono mniej niż 450 reszek?
Rzuty monetą w przedziałach nierówności
Niezłe;]suspectnick pisze:Skoro wyrzucono więcej niż 550 orłów, to zdarzeniem przeciwnym jest, że wyrzucono mniej niż 450 reszek?
Inaczej.
Masz:
\(\displaystyle{ w \ge 3}\)
Jakie jest zaprzeczenie tego zdania?
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Rzuty monetą w przedziałach nierówności
\(\displaystyle{ P(X \ge 550)=1-P(X<550)=?}\)
Tylko to nadal mi nic nie daje, bo nie mam pojęcia jak liczyć Bernoulliego z nierówności
Tylko to nadal mi nic nie daje, bo nie mam pojęcia jak liczyć Bernoulliego z nierówności