Wyznacz miary ...

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
over
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 sty 2007, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: w-wa

Wyznacz miary ...

Post autor: over »

Zadanie 1
Majac dane dotyczace pewnej grupy sklepow spozywczych.



1.Wyznacz liczbowo wszystkie mozliwe miary tendencji centralnej dla rozkladu przecietnego miesiecznego zysku badanych placowek ,przedstaw graficznie jedna z nich ,podaj interpretacje i uzasadnij wybor miar.
2.Dla rozkładu przecietnych dochodow pracownikow wiemy ze.
Pierwszy moment zwykly = 1,39 tys zl
Drugi moment zwykly = 1,96
Trzeci moment zwykly = 2,84
Dominanta = 1,44
Zbadaj zroznicowanie i asymetrie dla tego rozkladu. Podaj interpretacje

Zadanie 2
W pewnym przedsiebiorstwie przebadano 100 pracownikow aby zbadac zaleznosci wysokosci premii w zl ( cecha Y0 od ilosci absencji chorobowej Cecha X ) i otrzymano nastepujace wyniki :
przecietna ilosc dni absencji chorobowej = 12,5
przecietna wysokosc premii = 4,51 tys. Zl
odchylenie standardowe dni absencji chorobowej = 5,5
odchylenie standardowe premi = 2,16 tys. Zl
ΣΣXiYiNij = 5351
wariancja srednich warunkowych = 4,28

Oblicz
1. Stosunek korelacyjny
2. Miare krzywoliniowosci
3. Ktora miare zastosujesz do oceny sily zwiazku korelacyjnego ? podaj jej wartosc i interpretacje
4. Zakladajac ze zwiazek jest liniowy wspolczynnik regresji wynosi ?

Musze to rozkimic na poprawke ze statystyki pls help
ODPOWIEDZ