Witam, mam problem z pewnym zadaniem... czy ktos mi pomoze? (potrzebuje na zaraz ;p)
W celu oszacowania średniego wzrostu poborowych pochodzących ze wsi wylosowano niezależnie 1250 kart zdrowia poborowych ze wsi i otrzymano następujące wyniki pogrupowane w szereg rozdzielczy o dwucentymetrowych przedziałach klasowych.
Wzrost (w cm) Liczb poborowych
160 – 162 15
162 – 164 27
164 – 166 44
166 – 168 103
168 – 170 211
170 – 172 303
172 – 174 230
174 – 176 162
176 – 178 95
178 – 180 30
180 – 182 18
182 – 184 12
Oszacować metodą przedziałową średni wzrost poborowych pochodzących ze wsi, przyjmując współczynnik ufności 0,90.
w zasadzie to nie bardzo wiem jak.. ee... policzyc odchylenie standardowe z resztą sobie poradze...
z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Przedziały
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Przedziały
1. wyznaczyć środki wszystkich przedziałów:
160-162 - środek 161
162-164 - środek 163
itd.
2. obliczyć średnią
\(\displaystyle{ \overline{x}=\frac{1}{n}\sum srodek \ przedzialu liczebnosc \ przedzialu}\)
czyli
\(\displaystyle{ \overline{x}=\frac{1}{n} (161 15 + 163 27+ ... )}\)
n-suma wszystkich liczebności
3. wariancja
\(\displaystyle{ s^2=\frac{1}{n} \sum (srodek \ przedzialu - \overline{x})^2 liczebnosc \ przedzialu}\)
czyli
\(\displaystyle{ s^2=\frac{1}{n} [(161-\overline{x})^2 15+ (163-\overline{x})^2 27 +...]}\)
4. odchylenie standardowe - pierwiastek z wariancji
160-162 - środek 161
162-164 - środek 163
itd.
2. obliczyć średnią
\(\displaystyle{ \overline{x}=\frac{1}{n}\sum srodek \ przedzialu liczebnosc \ przedzialu}\)
czyli
\(\displaystyle{ \overline{x}=\frac{1}{n} (161 15 + 163 27+ ... )}\)
n-suma wszystkich liczebności
3. wariancja
\(\displaystyle{ s^2=\frac{1}{n} \sum (srodek \ przedzialu - \overline{x})^2 liczebnosc \ przedzialu}\)
czyli
\(\displaystyle{ s^2=\frac{1}{n} [(161-\overline{x})^2 15+ (163-\overline{x})^2 27 +...]}\)
4. odchylenie standardowe - pierwiastek z wariancji