Wyznaczanie liczebności próby przy sprawdzaniu hipotez

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
traxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 16 lis 2008, o 17:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 11 razy

Wyznaczanie liczebności próby przy sprawdzaniu hipotez

Post autor: traxx »

Cześć, to znowu ja!
Dane jest zadanie:
Dwustronny test ma być przeprowadzony w celu sprawdzenia hipotezy zerowej, że przeciętny czas trwania transakcji przy okienku bankowym wynosi 3,8 minuty, przy hipotezie alternatywnej, że jest on różny od 3,8 minuty. Test ma być przeprowadzony na poziomie istotności 0,05. Wiadomo, że odchylenie standardowe czasu trwania transakcji wynosi 1,5 minuty. Jaka jest wymagana liczebność próby jeśli test ma mieć moc 0,90 w przypadku, gdyby czas trwania transakcji w rzeczywistości wynosił 4 minuty.

No i jadę:
\(\displaystyle{ n= \left( \frac{ \left( 1,96+1,645 \right) \cdot1,5}{3,8-4} \right) ^{2}=732}\)

a w odpowiedziach \(\displaystyle{ 591}\)
Nie wiem czemu.
Dzięki z góry
niedzwiedz_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 lip 2011, o 19:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wej

Wyznaczanie liczebności próby przy sprawdzaniu hipotez

Post autor: niedzwiedz_89 »

Czesc

Czy ktos moze rozwiazywal to zadanie i moglby mi pomoc?
Ewentualnie moze macie ksiazke aczela?

pozdrawiam
ODPOWIEDZ