Witam!
Mam problem z zadankiem:
Dokonano 10 pomiarów dwu wielkości (xi,yi). Wyznacz zalezności y od x metodą regresji (ortogonalnej) II rodzaju.
(-5;1,7) (-3,5;2,5) (-2,5;1,8) (-1,5;3,2) (-0,5;2,3) (0,5;3,8) (1,5;3,1) (2;5,9) (2,5;4,7) (3;5,8)
Może ktoś ma większy zasób wiedzy ode mnie i mi pomoże. W mojej głowie myśli podążają w kierunku funkcji potęgowej (lub wykładniczej) którą należy przekształcić w liniową - ale może się mylę
pozdrawiam
regresja II rodzaju
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 28 mar 2006, o 13:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 2 razy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
regresja II rodzaju
Wykładniczy, wtedy "model" ma postać:
\(\displaystyle{ y=3,4473e^{0,1589x}}\)
\(\displaystyle{ R^{2}=0,7744}\)
\(\displaystyle{ y=3,4473e^{0,1589x}}\)
\(\displaystyle{ R^{2}=0,7744}\)