Weryfikacja hipotezy dotyczącej proporcji

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Buror
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 13 lis 2008, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz

Weryfikacja hipotezy dotyczącej proporcji

Post autor: Buror »

W mieście K wylosowano niezależnie próbę 400 gospodarstw domowych i ustalono, że 90 z nich posiadało komputery.

1. Czy na podstawie powyższych danych można uznać, przyjmując \(\displaystyle{ \alpha = 0.01}\), że w badanym mieście udział gospodarstw posiadających komputery nie przekraczał 20%?

Korzystam ze wzoru: \(\displaystyle{ \boxed{Z=\frac{\^p - p_0}{\sqrt{\frac{p_0 (1-p_0)}{n}}}}}\)

\(\displaystyle{ Z=\frac{\frac{90}{400} - \frac{80}{400}}{\sqrt{\frac{\frac{80}{400}\left( 1 - \frac{80}{400}\right) }{400}}} \approx 1.25}\)

Czy dobrze przeprowadziłem obliczenia? Co później robię z wynikiem?

-- 14 września 2011, 22:48 --

O ile ma to jakieś znaczenie, to wynik z danych obliczeń to równo (a nie w przybliżeniu) 1.25, ale wolałem nic nie robić z Latexem, coby wiadomość nie przestała się wyświetlać.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Weryfikacja hipotezy dotyczącej proporcji

Post autor: Kartezjusz »

Raczej tak...
ODPOWIEDZ