średnia artmetyczna

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
ladyshadowsh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 16:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: LUBELSKIE

średnia artmetyczna

Post autor: ladyshadowsh »

witam, mam problem z pewnym zadaniem otóż
Średnia ocen ze sprawdzianu j. angielskiego wyniosła 3.6. Sprawdzian ten pisało 10 osób. 7 otrzymało oceny: 5,5,4,4,3,2,1. Jakie oceny otrzymały pozostałe oceny, jeżeli oceny były różne.
Zadanie do wyjaśnienia mojej siostrzenicy na odległość, a ja nie znam nie pamiętam wzorów, matematyka była wieki temu ... dlatego proszę o pomoc przy rozwiązaniu i wzory dla przypomnienia.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

średnia artmetyczna

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ \frac{5+5+4+4+3+2+1+a+b+c}{10} = 3,6}\)
z tego:
\(\displaystyle{ a+b+c = 12}\)
ladyshadowsh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 16:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: LUBELSKIE

średnia artmetyczna

Post autor: ladyshadowsh »

czyli 12 to jest suma ocen tych 3 osób, a jak mam się dowiedzieć jakie to były oceny ? jeśli były to różne oceny ??-- 14 wrz 2011, o 17:13 --czyli 3,4,5 ?
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

średnia artmetyczna

Post autor: chris_f »

Możliwości są trzy:
\(\displaystyle{ 12=6+5+1}\)
\(\displaystyle{ 12=6+4+2}\)
\(\displaystyle{ 12=5+4+3}\)
ladyshadowsh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 wrz 2011, o 16:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: LUBELSKIE

średnia artmetyczna

Post autor: ladyshadowsh »

dziękuję bardzo za pomoc
ODPOWIEDZ