Niepewność pomiaru

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Niepewność pomiaru

Post autor: Igor V »

Witam.Mam jedno pytanie.Czy przy zaokrąglaniu niepewności bezwzględnej ZAWSZE trzeba stosować się do zaokrąglania na zasadzie liczb znaczących, czy po prostu mogę w niektórych sytuacjach zaokrąglać normalnie, byleby tylko niepewność była zaokrąglony prawidłowo i z identyczną dokładnością co wynik (moje pytanie dotyczy właściwie fizyki, ale nie ma tam odpowiedniego działu ).

Dzięki z góry za odpowiedź.
Pozdrawiam.-- 14 wrz 2011, o 20:19 --Hmmm ciekawe....
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Niepewność pomiaru

Post autor: scyth »

Najlepiej zaokrąglić i podać jakie zaokrąglenie się zastosowało.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Niepewność pomiaru

Post autor: Igor V »

scyth pisze:Najlepiej zaokrąglić i podać jakie zaokrąglenie się zastosowało.
Czyli mam rozumieć że nie trzeba koniecznie stosować się do cyfr znaczących,wystarczy że prawidłowo zaokrągli się błąd bezwzględny i i z taką samą dokładnością co wynik, tak
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Niepewność pomiaru

Post autor: scyth »

Żadnej reguły nie znam.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Niepewność pomiaru

Post autor: Igor V »

scyth pisze:Żadnej reguły nie znam.
Chodzi mi o to czy zawsze stosować się trzeba do tego:"Niepewność zaokrąglamy do pierwszej cyfry znaczącej, jeżeli jest to 1 to do dwóch znaczących"

Np:Mam pomiar \(\displaystyle{ l=33,768 cm}\) i błąd bezwzględny \(\displaystyle{ \Delta l=0,0357 cm}\)

\(\displaystyle{ l \frac{+}{-} \Delta l}\)

Wg tego co napisałem powinno być:
\(\displaystyle{ Ostatecznie wynik- 33,77 cm\frac {+}{-} 0,04 cm}\) (bo zaokrąglenie do pierwszej cyfry znaczącej różnej od jeden)

Czy jednak jeśli zaokrąglę np w ten sposób to jest błąd z matematycznego czy fizycznego punktu widzenia:
\(\displaystyle{ 33,768 cm \frac{+}{-} 0,036 cm}\)

Czy mogę tak np:na fizyce postępować (czyli "normalnie",bez tych cyfr znaczących)
?

PS.Sry za ten niezgrabny plus/minus -- 18 wrz 2011, o 11:03 --Skomentuje ktoś ?
ODPOWIEDZ