Witam!
Chciałbym prosić o wytłumaczenie mi, gdzie robię błąd w zadaniu.
Zakładając, że czas oczekiwania na poczcie po odbiór awizowanej przesyłki (w minutach) ma rozkład normalny N(7;2), określić:
b) jaki procent klientów będzie czekać od 10 do 14 minut.
A więc:
\(\displaystyle{ P(X \geq 14) - P(X \geq 10) = \Phi(\frac{14-7}{2}) - \Phi(\frac{10-7}{2}) = \Phi(3.5) - \Phi(1.5)}\)
0.004484
W odpowiedziach wynik jest inny- 6,66%.
Rozkład normalny, wyjaśnienie błędu w rozwiązywaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 lis 2008, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
Rozkład normalny, wyjaśnienie błędu w rozwiązywaniu.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2011, o 00:12 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Rozkład normalny, wyjaśnienie błędu w rozwiązywaniu.
Źle, ma przecież być:
\(\displaystyle{ P(10 \le X \le 14)}\)
później dobrze liczysz (po znaku równości).
Widać źle odczytałeś wartości z tablicy.
\(\displaystyle{ \Phi(3,5) - \Phi(1,5) = 0,9997674 - 0,9331928 = 0,0665746}\)
\(\displaystyle{ P(10 \le X \le 14)}\)
później dobrze liczysz (po znaku równości).
Widać źle odczytałeś wartości z tablicy.
\(\displaystyle{ \Phi(3,5) - \Phi(1,5) = 0,9997674 - 0,9331928 = 0,0665746}\)