Funkcja zmiennej losowej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
miqelm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 22 mar 2010, o 23:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Funkcja zmiennej losowej

Post autor: miqelm »

Witam serdecznie, mam takie zadanie:
Niech dana funkcja będzie funkcją gęstości zmiennej losowej X:
\(\displaystyle{ f_{X} = \begin{cases} x^{2}, dla -1 < x \le 0 \\ \frac{x}{12}, dla 0 < x < 4 \\ 0, dla pozostalych x \end{cases}}\)

Podaj rozkład zmiennej losowej Y = |X|

Nie wiem jak się za to nawet zabrać ;/
Proszę o pomoc
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

Funkcja zmiennej losowej

Post autor: Lider Artur »

Narysuj sobie wykes funkcji \(\displaystyle{ Y=|X|}\) i korzystając z niego oraz rozkładu zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\), wyznacz dystrybuantę zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y}\).
miqelm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 22 mar 2010, o 23:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Funkcja zmiennej losowej

Post autor: miqelm »

Zrobiłem tak:
\(\displaystyle{ F_{Y} (y) = P(Y < y) = P(\left| X\right| < y) = P(X < y \wedge -X < y)}\)
Co teraz zrobic?
trawiasty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 9 razy

Funkcja zmiennej losowej

Post autor: trawiasty »

\(\displaystyle{ F_{Y}(y)=P(X<y, -X < y) = P(-y < X < y) = F_{X}(y)-F_{X}(-y)}\) przy czym \(\displaystyle{ y \geqslant 0}\)
ODPOWIEDZ